Италианският автомобилен гигант FIAT отпразнува своята 125-а годишнина в сградата Lingotto в Торино под мотото "Усмихнати към бъдещето". Церемонията беше както празнуване на крайъгълен камък, който малко автомобилни производители достигат, така и началото на нова глава в дългата история на успеха, социалната значимост и лидерството на марката, която е подхранвана от вниманието към клиента.

Вижте парада на класически и съвременни модели на FIAT  >>  >>  >>

На 11 юли 1899 г. в Торино е подписан учредителният договор за създаването на Società Anonima Fabbrica Italiana di Automobili - Torino, която по-късно остава само Fabbrica Italiana di Automobili - Torino, а от 1906 г. се обособява в името FIAT.

Снимка: FIAT

Днес, след като са произведени милиони автомобили, една обща нишка свързва миналото на марката с нейното настояще и бъдеще - специфичния начин за разбиране на автомобилите, който отличава марката на световно ниво до днес и е довел до продукти, които опростяват ежедневния ни живот и носят радост по улиците на света. Специален гост на тържеството беше FIAT 500e Giorgio Armani, изисканата лимитирана серия, която ще се разпространява в световен мащаб и ще съчетава италианското съвършенство с екологичната устойчивост.

В събитието също участва и Grande Panda - новият глобален модел, който ще даде тласък на новата ера на италианската марка и първият от ново поколение автомобили FIAT. Освен това на събитието бяха показани първите реални изображения на два други модела от новото глобално семейство - SUV и fastback, които бяха представени миналия февруари като прототипи и сега са в напреднал етап на разработка и се планира да бъдат пуснати през следващите години.

Тържествата, проведени в Торино, завършиха със зашеметяващ парад на класически и съвременни автомобили FIAT, които бяха разделени на групи - легендарни модели, градски, компактни, семейни и лекотоварни автомобили, които се наредиха на легендарната писта на сградата Lingotto, за да покажат технологичното и историческо наследство на глобалната италианска марка.

От самото начало FIAT демонстрира силна склонност към интернационалност с модели, произведени по целия свят, като същевременно запазва сърцето и душата си в столицата на Пиемонт, където е основана марката. И днес с новия FIAT Grande Panda, благодарение на синергията и възможностите, предоставени от Stellantis Group, настъпи ново начало за FIAT, което ще се характеризира с приобщаване, изобретателност, италиански стил и глобален дух.

FIAT Grande Panda

Снимка: FIAT

На важното събитие присъстваха представители на публични институции - включително министърът на предприемачеството и производството в Италия - сенатор Адолфо Урсо, вицепрезидентът на Сената - сенатор Личия Ронзули, председателят на Комисията за производствени дейности, търговия и туризъм към Камарата на депутатите - Алберто Луиджи Гусмероли, президентът на региона - Алберто Чирио, кметът на Торино - Стефано Ло Русо, както и висшето ръководство на Stellantis - Джон Елкан, председател на Stellantis, Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis и Оливие Франсоа, главен изпълнителен директор на FIAT и глобален маркетинг директор на Stellantis.

FIAT Grande Panda

Снимка: FIAT

"FIAT е роден през 1899 г. от страстта към прогреса. Една от малкото компании, които успяха да преминат от етап на занаятчийство към индустриалната ера. За милиони хора FIAT представлява свободата да се движат навсякъде и да го правят със стил. В продължение на 125 години не сме спирали да работим, да търсим решения, да вярваме в нашето бъдеще и да защитаваме упорито това, което сме изградили. Искаме да благодарим на всички хора, които направиха възможно този стартъп от Торино да се превърне днес в Stellantis, един от най-големите производители на автомобили в света", заяви Джон Елкан, председател на Stellantis.

Джон Елкан, председател на Stellantis (в ляво) и Оливие Франсоа, главен изпълнителен директор на FIAT

Снимка: FIAT

"Радвам се да бъда в дома на FIAT в Торино, за да отпразнуваме заедно 125-тата годишнина и да споделя този емоционален момент с всички вас. Като една от най-емблематичните марки в нашето съзвездие Stellantis, FIAT внася истински италиански вкус в сърцето на нашите клиенти по целия свят. За трета поредна година FIAT е марка номер едно по отношение на обема. Тя е водеща на четири локални пазара - Италия, Бразилия, Турция и Алжир. Марката предлага чиста, безопасна и достъпна мобилност на гражданите по целия свят. Искам да благодаря на всички, които държат на FIAT толкова много от поколения и работят упорито всеки ден, за да осигурят още 125 години богата история на FIAT същата страст и същото желание винаги да караме нашите клиенти да се усмихват", сподели Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis.

Снимка: FIAT

"FIAT е синоним на социална значимост през последните 125 години, предлагайки на нашите клиенти това, от което наистина се нуждаят въз основа на времето, в което живеят. А нашите клиенти искат емблематични и достъпни градски автомобили, икономични и компактни, подходящи за семейството, товарни автомобили и не на последно място Abarth за всекидневно забавление - точно това, което FIAT предлага. В момента стартирахме завръщането на FIAT в глобалния начин на живот, базирано на три стълба - италиански дизайн и разработка, глобална платформа и локална значимост. Новият FIAT Grande Panda е първият член на нашето ново глобално семейство. Ето защо през следващото десетилетие ще имаме правилната оферта за всеки клиент. Защото клиентът е в центъра на всичко за нас", заяви Оливие Франсоа, главен изпълнителен директор на FIAT и глобален маркетинг директор на Stellantis.