Електрическата кола на Sony и Honda ще влезе в серийно производство още през 2025 година. Електрическият автомобил под общата марка Afeela, който беше представен преди година на изложението за потребителска електроника CES 2023 в Лас Вегас, вече е във финален етап и е почти готов за серийно производство.

Вижте как изглежда новата кола на Sony и Honda  >>  >>  >>

Тази година на изложението за потребителска електроника беше представена версия на колата, съвсем близка до серийното производство. Електрическият лифтбек Afeela има нови брони и ново светлинно оборудване. Фаровете и свързващата ги LED лента вече са обрамчени от черна лъскава маска, която също крие голям информационен екран в центъра на предницата.

Снимка: Sony

Подобен по-малък дисплей е разположен между задните светлини. В средата на дисплея и на двата екрана показва името на марката, но те могат да показват персонализирани изображения и надписи. Новата задна част е довела до леко увеличение на дължината с 20 мм до 4915 мм, въпреки че ширината от 1900 мм, височината от 1460 мм и междуосието от 3000 мм остават непроменени.

Снимка: Sony

Новият електрически автомобил Afeela има и огледала за обратно виждане, докато миналогодишният прототип имаше камери. В същото време страничните екрани за задно виждане се запазват в кабината на лифтбека. Заедно с хоризонталния екран на мултимедийната система и електронните устройства се формира единен дигитален преден панел.

Може да показва 3D навигационна карта с добавена реалност. Екранът може също така да показва информация за други автомобили, пешеходци, пътни знаци, времето и други условия на шофиране.

Снимка: Sony

Дигиталният модул в средата се изобразява от най-новото приложение за игри Unreal Engine 5.3, а бордовата система като цяло е отворена за приложения, игри и услуги на трети страни. Това стана възможно благодарение на тясното сътрудничество с игралния гигант Epic Games.

Гигантът Microsoft предостави услугата Azure OpenAI, в която е интегриран ChatGPT, на базата на която ще бъде създаден вграден електронен асистент с изкуствен интелект, който компанията нарича "личен агент". Той също така ще се използва като част от собствен автопилот, в който технологията Vision Transformer е допълнена със специфично обучение.

Снимка: Sony

Появиха се повече подробности за техническата структура на лифтбека Afeela. Електрическият автомобил със задвижване на всички колела е оборудван с два електромотора с мощност 245 к.с. всеки или общо 490 к.с., и литиево-йонна батерия с капацитет 91 кВтч. На борда има зарядни устройства за 150 кВт DC и 11 кВт AC. Шасито има предно окачване с двойни носачи и многораменно задно окачване. Afeela има пневматични амортисьори и 21-инчови колела.

Снимка: Sony

Игралното студио Polyphony Digital, известно с легендарната серия автомобилни симулатори Gran Turismo, участва в създаването на тази електрическа кола. Sony и Honda все още не са обявили точната дата за началото на продажбите на своя електрически автомобил, но виртуалната Afeela определено ще се появи в играта Gran Turismo 7 преди края на тази година.

Междувременно, по време на презентацията на CES 2024, партньорите от Sony и Honda демонстрираха способността да управляват прототипа с помощта на джойстик от Sony PlayStation 5.