След като през 2022 г. представи 3.0 CSL, вдъхновен от "Батмобила", и през 2023 г. показа концепцията "Clownshoe", BMW потвърди, че ще пусне в производство базираният на 8 Series - Skytop.

Вижте как изглежда BMW Skytop M8 Targa >> >> >>

Само 50 автомобила ще бъдат произведени, като всички вече са продадени. Цената не е официално обявена, но според слуховете тя е около 500 000 евро.

Дори с тази внушителна цена, Skytop не е най-скъпият нов модел на BMW - тази чест принадлежи на 3.0 CSL, който струваше 750 000 евро. Skytop използва основата на M8 Competition Convertible, който струва около 175 000 евро, което прави цената за лимитираната версия значително увеличена.

Техническите характеристики на Skytop са подобни на M8. Моделът ще разполага със задвижване на четирите колела, 8-степенна автоматична скоростна кутия и 4,4-литров V8 двигател с 617 конски сили. Ускорението от 0 до 100 км/ч е 3,3 секунди - същото като при стандартния M8 кабриолет.

Екстериорът на Skytop обаче се отклонява от спорния дизайн на последните модели на BMW и черпи вдъхновение от класически модели като 507 и Z8. Изчистените линии и характерната "акулова" предница са добре приети от феновете, за разлика от натоварените дизайни на съвременните модели.

За разлика от електрическия мек таван на M8, Skytop разполага с два свалящи се ръчно панела тип тарга, обвити в синтетична кожа. Въпреки това, липсата на защитен механизъм срещу дъжд може да ограничи използването на автомобила при неблагоприятни условия.

Въпреки че Skytop е уникален по своята концепция и дизайн, интериорът му е почти идентичен с този на M8. Въпреки "ръчно подбраните материали," липсата на напълно индивидуален интериор за автомобил с цена от половин милион евро може да бъде разочарование за някои клиенти.

BMW реши да пусне Skytop в производство след "възторжена реакция" по време на премиерата му на Concorso d'Eleganza Villa през май 2023 г. Главният дизайнер на BMW Group, Адриан ван Хойдонк, определи това решение като "сбъдната мечта".