Германският концерн BMW Group представи дизайнерския прототип BMW Concept Skytop на ежегодния конкурс за исторически автомобили и мотоциклети на езерото Комо - Concorso d'Eleganza Villa d'Este ("Конкурса за елегантност на Вила д"Есте"). Уникалният открит двуместен автомобил с невероятно елегантен дизайн прилича на внимателно моделирана скулптура - изящен, спортен и елегантен и в същото време атлетичен и мускулест.

Вижте как изглежда уникалният роудстър BMW Concept Skytop   >>  >>  >>

Интериорът и екстериорът на концептуалния автомобил блестят в топли монохромни цветове и съчетават ексклузивни материали с традиционно занаятчийско изкуство. Прототипът BMW Concept Skytop демонстрира уникален и екзотичен дизайн в традицията на "Конкурса за елегантност на Вила д"Есте", като предлага комбинация между динамика на управление и елегантност на най-високо ниво, сравними с исторически предци като BMW Z8 или легендарното BMW 507.

Снимка: BMW Group

Изчистеният екстериорен дизайн на BMW Concept Skytop има за цел да събуди страстта към пътуване. Мускулестите повърхности са структурирани от няколко прецизни линии и целенасочено насочват обема на автомобила към задната част. Така наречените "крила", дискретно монтирани във вратите, заместват обичайните дръжки на вратите.

Алуминиевите джанти с деликатни ламели в областта на спиците също осигуряват специална визия. От птичи поглед вниманието се привлича от стреловидният преден капак, типичния за дизайна на BMW нос на акула с осветена бъбрековидна решетка и прибрана задна част. Препратките към легендарния роудстър BMW Z8 са подбрани умишлено. Особено впечатляващ е изразеният контур, който се простира от капака, през интериора, до алуминиевата облицовка, разположена върху задната врата, подчертавайки динамичния поток на силуета.

Снимка: BMW Group

Дизайнът на фаровете хармонично интегрира в цялостната концепция много сложни детайли. Техните LED модули, поставени върху фрезовани алуминиеви опори, са разработени специално за BMW Concept Skytop и са базирани на най-плоската технология и дизайн, налични в момента за автомобилни фарове. Ясният и изчистен дизайн позволява подреждането на всички осветителни функции на едно място. Визията се допълва от задните светлини на BMW Concept Skytop, които също са тесни.

Снимка: BMW Group

Тапицираната с кожа защитна дъга при преобръщане зад двете седалки на BMW Concept Skytop е комбинирана със странични опори на средната колона и напълно потъващо стъкло. Двете демонтиращи се тапицирани с кожа части на покрива могат да бъдат съхранявани в отделение в багажника.

Интересното цветово оформление осигурява хармоничен преход от интериора към екстериора, както при отворен, така и при затворен покрив. В задната част червеникаво-кафявият цвят на покрива плавно прелива в приглушеното сребристо с хромиран ефект на външното лаково покритие. Сложният цветови облик е постигнат от опитен майстор-бояджия в завода на BMW Group в Динголфинг.

Снимка: BMW Group

Кожените седалки в интериора са с акцент в стил на скъпите обувки Brogues. Червеникавокафявият тон на повърхностите създава цялостна цветова схема, която придава на целия интериор луксозна разточителност. Цялостното впечатление се допълва от кристалните апликации, изкусно вградени в кокпита.

Вътрешните повърхности на BMW Concept Skytop са ръчно изработени в традиционния кожарски цех в завода на BMW Group в Динголфинг. Подобна на легендарния роудстър BMW Z8, прототипът BMW Concept Skytop се задвижва от най-мощния в момента 4,4-литров V-образен 8-цилиндров бензинов двигател в портфолиото на BMW.