Германската компания Audi добавя интересен базов вариант към гамата на електрическия модел Q4 e-tron. Новото Audi Q4 35 e-tron струва 45 600 евро в Германия, а вариантът Audi Q4 35 e-tron Sportback с елегантна задна част започва от 47 600 евро. Тези изцяло електрически премиум модели включват цялостно оборудване като стандарт и предлага пробег до 355 км за Q4 35 e-tron и до 365 км за Q4 35 e-tron Sportback, както и капацитет за зареждане от 145 кВт.

Обширното оборудване включва информационно-развлекателна система с навигация, както и напълно дигитален 10,25-инчов инструментален панел пред погледа на водача. Капакът на багажника е с електрическо задвижване и реагира на движенията на крака с опционалния удобен ключ. Отопляемите предни седалки също са част от стандартното оборудване.

Audi Q4 35 e-tron

Снимка: Audi

Новост в Audi Q4 e-tron е интегрираният магазин за приложения, който позволява директен достъп до популярни приложения като Spotify или Audible без използване на смартфон. Новото Audi Q4 35 e-tron ще бъде налично за поръчка от юли тази година и в двата варианта на каросерията.

Най-продаваната електрическа кола от марката с четирите ринга става все по-привлекателна, благодарение на още по-широка гама модели. С новото Audi Q4 35 e-tron марката улеснява навлизането в изцяло електрическия премиум компактен сегмент. Той ще бъде оборудван с батерия с нетен капацитет 52 кВтч, която позволява пробег до 355 км за компактния SUV и 365 км за Sportback.

Audi Q4 35 e-tron Sportback

Снимка: Audi

При оптимални условия и благодарение на подобрената клетъчна химия, нивото на заряд на батерията се увеличава от 10 до 80% само за 25 минути, когато се зарежда в станция за бързо зареждане. До 125 км и до 130 км за Sportback могат да бъдат презаредени само за 10 минути. Максималната мощност на зареждане е 145 кВт. Новото Audi Q4 35 e-tron има комбинирана консумация на енергия между 17 и 19,2 кВтч/100 км и спринтира от 0 до 100 км/ч за 9,0 секунди с максимална скорост от 160 км/ч.

Синхронният електромотор с постоянно възбуждане е с мощност 170 к.с. При Audi Q4 35 e-tron Sportback (комбинирана консумация на мощност е между 16,4 и 19,2 кВтч/100 км. Високата ефективност и превъзходната мощност осигуряват задвижването на задния мост. Електрическият мотор с усъвършенствано термично управление разполага с енергоспестяващо охлаждане.

Audi Q4 35 e-tron Sportback

Снимка: Audi

За новото Audi Q4 35 e-tron и другите варианти в моделната серия Q4 e-tron магазинът за приложения на Audi ще бъде достъпен в мултимедийния интерфейс (MMI) на автомобилите за първи път от юли тази година. Той предлага достъп до голям и нарастващ избор от популярни приложения, от новини и подкасти, спорт и игри, до видео и развлечения, без да използвате смартфон.

Включен е пакет данни от 25 ГБ за една година, който клиентите могат да активират безплатно чрез Cubic Telecom. Връзката за данни се осъществява чрез външната антена на автомобила, което подобрява качеството на приемане и пести батерията на смартфона.

Audi Q4 35 e-tron

Снимка: Audi

С цялостна актуализация на навигацията, клиентите могат да планират зареждането по-точно. Желаното ниво на заряд на батерията за дестинацията може да бъде определено като отделна дестинация или могат да бъдат избрани станции за зареждане от конкретни доставчици, като IONITY. Интерфейсът свързва смартфона с автомобила и безпроблемно пренася съдържанието му директно на сензорния дисплей на MMI.

Съдържание, като навигация, телефония, музика или избрани приложения на трети страни, може да се прехвърля безжично или чрез USB-C кабел. В онлайн гласовото въвеждане на всички модели Audi Q4 e-tron ще бъде интегриран чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, който предлага широк набор от опции, надхвърлящи предишния гласов контрол.

Audi Q4 35 e-tron Sportback

Снимка: Audi

С разширеното гласово управление клиентите могат да контролират информационно-развлекателната система, навигацията и климатика, и да задават всякакви въпроси. Възможността да се изисква информация на естествен език прави шофирането по-безопасно, тъй като водачите могат непрекъснато да наблюдават трафика.