Британската марка Aston Martin представи нов суперспортен автомобил, наречен Valour. Новият модел се задвижва от V-образен 12-цилиндров бензинов двигател, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия, затова от компанията го наричат "Последният от една епоха". От Valour ще бъдат произведени само 110 бройки в световен мащаб, в чест на 110-ата годишнина на компанията.

Снимка: Aston Martin

Новият Aston Martin Valour може да се похвали с ретро дизайн, който е вдъхновен от емблематичния V8 Vantage от 70-те и 80-те години на миналия век.

Вижте галерията със снимки на Aston Martin Valour >> >> >>

В предна част на Valour се отличават класически детайли като заоблените фарове, а в задната част правят впечатление хоризонталните светлини тип острие и големият вграден спойлер.

Снимка: Aston Martin

Сред новостите са преден капак с тип мида с отвор за охлаждане във формата на подкова и красивите 21-инчови олекотени алуминиеви джанти тип пчелна пита, обути в нископрофилни гуми Michelin Pilot Sport S5 с размер 275/35 R21 отпред и 325/30 R21 отзад. Клиентите на Valour ще могат да избират от 21 стандартни екстериорни цвята или уникален цвят от палитрата на Aston Martin.

Снимка: Aston Martin

Интериорът на новия Aston Martin Valour е екстравагантен и високотехнологичен. Дизайнерите са взели класическия вълнен плат от Aston Martin DBR1 от 1959 г., спечелил 24-те часа на Льо Ман и са го смесили с акценти от карбонови влакна и модерни, леки седалки. Дори заоблената дървена топка на лоста за превключване има свой ретро чар.

Снимка: Aston Martin

Под предния капак на новия Aston Martin Valour е монтиран 5,2-литров V-образен 12-цилиндров бензинов агрегат с двоен турбокомпресор, който произвежда максимална мощност от 715 к.с. и въртящ момент от 753 Нм. Той е комбиниран с 6-степенна ръчна скоростна кутия и механичен диференциал с ограничено приплъзване.

Снимка: Aston Martin

Aston Martin Valour има уникално окачване, което използва адаптивни амортисьори и стабилизиращи щанги, настроени специално, за да отговарят на мощността на двигателя V12. Освен това Valour има предни спирачки с 6-бутални апарати и 16-инчови карбоново-керамични дискове, а задните спирачки са с 4-бутални апарати и с 14-инчови дискове.

Снимка: Aston Martin

На този етап от Aston Martin не дават подробности за цената на Valour. Независимо от това, производството на Valour стартира в централата на Aston Martin в Гейдън през третото тримесечие на 2023 г., като първите доставки ще се осъществят още през тази година.