До края на годината нови 30 електромобила Kia Niro EV ще бъдат на разположение на клиентите на Yellow!, като това е само първата част от поръчаните общо 300 коли, които поетапно ще навлязат в автопарка на превозвача. Компанията за таксиметрови услуги Yellow! беше първата, която предостави модерен и екологичен транспорт в София, а сега продължава да разширява своя електрически автопарк. В София ще се движат все повече електрически таксита, каквато е и тенденцията в Европа, като целта е постигане на екологичен общодостъпен градски транспорт.

Партньорството между "Киа България" и Yellow! датира от 2004 г., когато е доставен първият автомобил Kia Rio. Към настоящия момент автопаркът на Yellow! включва над 2300 модела с марка Kia. Преди няколко години стартира и пилотният проект на компанията с електрическата Kia е-Soul, която продължава да оперира като първото редовно електрическо такси в София.

Киа България

Новата стъпка напред към електрическата мобилност е увеличаването на автопарка с още 30 електромобила, като в дългосрочен план компанията се ангажира да премине изцяло на автомобили с електрическо задвижване от "Киа България". От средата на месец януари 2024 г. клиентите ще имат опцията в мобилното приложение на Yellow! да направят своя избор и да бъдат обслужвани от точно тези електромобили. Тарифата за превоз на пътници се запазва същата, което ще насърчи потребителите да се възползват от екологичен транспорт в града на цената на такси с конвенционален двигател.

Новата Kia Niro EV е оборудвана с батерия с капацитет 64,8 кВтч, която гарантира автономен пробег от 460 км с едно зареждане, а в града е възможно да измине дори над 600 км. Освен че напълно препокрива възможностите на автомобил с двигател с вътрешно горене, новата Kia Niro EV гарантира първокласен комфорт за пътниците в автомобила, като предлага най-голямото и удобно вътрешно пространство за клиентите на транспортни услуги с електрически автомобили в София, както и голяма обем на багажното отделение от 475 литра, напълно задоволяващ пътуващите от летище София и обратно.

Киа България

Електрическата Kia Niro EV е оборудвана с най-съвременни технологии за сигурност, включително камера за движение на заден ход, автоматични светлини, 7 въздушни възглавници, система предпазваща акумулатора, система за поддържане на зададена скорост, ограничител на скоростта и други. Новото Niro EV е оборудвано с асистент за избягване на челен сблъсък с автомобила отпред или с пешеходец и велосипедист на пътното платно, като ако сблъсъкът е неизбежен, асистентът прилага аварийно спиране.

Електрическите таксиметрови автомобили Kia Niro EV на Yellow! имат предимство за пътниците пред алтернативните форми за градско придвижване с електрически автомобили, тъй като отпада необходимостта от самостоятелно шофиране и търсене на паркоместа в напрегнатата градска среда, благодарение на опитните шофьори на компанията.

Киа България

В допълнение към екологичния автопарк, компанията Yellow! инсталира и три нови зарядни станции, което обособи паркинга на компанията в локацията с най-много подобни станции в града. Новите зарядни станции Hypercharge са с по два CCS конектора и мощност 50 кВт DC, което дава възможност за зареждане на 6 електромобила едновременно.

Станциите са включени в иновативна платформа за зареждане на електрически превозни средства - Kia Hypercharge. Всеки собственик на електромобил може да се възползва от локациите включени в мрежата на Kia Hypercharge, като зареждането се осъществява през мобилното приложение.

Киа България

"Всяко начало е трудно, но ние стартирахме с първото електрическо такси още през 2015 г., когато това се считаше за екзотика. Щастливи сме, че продължаваме да надграждаме. Плановете ни са в следващите няколко години да достигнем до 300 електрически автомобила в града, а защо не и повече. Всички искаме да дишаме по-чист въздух в София", сподели Калин Кокошаров, изпълнителен директор на Yellow!.

Киа България

Компактният кросоувър Kia Niro се предлага с три съвременни, високоефективни електрифицирани задвижващи системи с предно предаване - хибридно-електрическа версия, plug-in хибридна версия и изцяло електрическа версия с акумулаторни батерии.

Комбинацията от самоуверен дизайн, модерен интериор и авангардни технологии осигуриха на модела водеща позиция в сегмента на компактните кросоувъри на европейските пазари. От лансирането на второто поколение на Kia Niro през юли 2022 г. до момента у нас са реализирани над 200 продажби.