Търсите семейна кола? Имате бюджет около 20 000 лева? Тази сума все още е достатъчна, за да си купите приличен употребяван екземпляр, на около 6-7 години и с всички модерни опции, които винаги сте искали.

Повечето съвременни семейни автомобили притежават много качества: впечатляващ дизайн, приветлив интериор, много системи за безопасност, високи технологии и избор от ефективни и мощни бензинови и дизелови турбодвигатели.

Така че, независимо дали искате семеен хечбек, който е интелигентен и изтънчен, практичен и функционален, или просто добро съотношение цена/качество, сред следващите 10 автомобила може да намерите нещо за вас. Вижте кой модел оценяваме като най-добър за покупка за този бюджет.

  1. Honda Civic

Деветото поколение Honda Civic е солиден избор за употребяван автомобил, защото е надежден и изключително практичен хечбек. Тази практичност се дължи в голяма степен на големия багажник и гъвкавостта на вълшебните седалки, които могат да се сгъват като столове в киносалон. Освен това деветият Civic е може би най-приятен за шофиране в този списък и има много сцепление. Автомобилите, произведени след 2014 г. имат система за автоматично аварийно спиране като стандартно оборудване. В сайтовете за употребявани автомобили открихме отлично запазена Honda Civic 1.6 i-DTEC от 2016 г. на 150 000 км за 19 999 лева.

Honda Civic

Снимка: Honda

  1. Opel Astra

Най-добрият аспект на предишното поколение на Opel Astra като употребяван автомобил е неговата стойност. Предишната Astra обаче не е просто евтина, това е страхотна кола, с чисто управление, комфортно возене и няколко добри двигатели в гамата. Вярно е, че няма усещането за високо качество на някои от конкурентите си, но все пак се чувства по-солидно от повечето и като вземете предвид колко е нов и колко е евтин, дребните му недостатъци могат лесно да бъдат простени. В сайтовете за употребявани коли открихме Opel Astra 1.6 CDTI от 2018 г. на 120 000 км за 20 000 лева.

Opel Astra

Снимка: Opel

  1. Kia Cee'd

Най-силната страна на Kia Cee'd от предишното поколение е неговата 7-годишна гаранция, въпреки че тя е ограничена до 150 000 км. Добрата новина е, че това е надежден употребяван автомобил, така че е малко вероятно да използвате голяма част от гаранцията, която ви е останала. Разбира се, хечбекът на Kia не е толкова забавен за шофиране, но ако не сте прекалено много притеснени от това, Cee'd е комфортен, просторен и добре сглобен семеен автомобил, който ви предлага много спокойствие. В сайтовете за автомобили открихме Kia Cee'd 1.4 от 2017 г. на 160 000 км за 20 000 лева.

Kia Cee’d

Снимка: Kia

  1. Hyundai i30

Третото поколение на Hyundai i30 има 5-годишната гаранция, която не е толкова дълга, колкото при Kia, но е също толкова надежден и функционален. Освен това е малко по-евтин за покупка като употребяван автомобил и получавате най-новата версия на колата, което я прави страхотен избор. Hyundai i30 също е добър семеен автомобил с просторен и приятен интериор, комфортно возене и изобилие от стандартно оборудване. В сайтовете за употребявани коли открихме Hyundai i30 1.6 CRDi от 2018 г. на 162 000 км за 18 500 лева.

Hyundai i30

Снимка: Hyundai

  1. BMW Серия 1

Ниско, елегантно и оборудвано с луксозен интериор, второто поколение на BMW Серия 1 беше избраният хечбек за амбициозните семейни клиенти в продължение на няколко години. Въпреки това не е толкова просторен като по-функционалните си конкуренти, но има мощни двигатели, вълнуващо управление, задно предаване и фантастична информационно-развлекателна система. За определения бюджет трябва да се насочите към по-стара кола, поради което моделът не е в челната тройка на тази класацията. В сайтовете за употребявани автомобили открихме доста запазено BMW 114d от 2015 г. на 121 000 км за 20 000 лева.

BMW Серия 1

Снимка: BMW

  1. Ford Focus

Дълго време Ford Focus беше най-популярният семеен автомобил в доста европейски страни и от него на пазара има доста запазени екземпляри. Той е добър за шофиране, предлага се на изгодна цена за покупка и е относително евтин за поддръжка. Сред недостатъците са износването на определени детайли в салона, както и сравнително по-малкият багажник. Но ако можете да преживеете тези недостатъци, ще имате един от най-забавните семейни хечбеци. В сайтовете за употребявани автомобили открихме Ford Focus 1.5 TDCi от 2016 г. на 141 000 км за 15 000 лева.

Ford Focus

Снимка: Ford

  1. Volkswagen Golf

Volkswagen Golf 7 е малко скъп и в резултат на това за тази цена вероятно ще трябва да се примирите с малко по-стар автомобил от някои от най-добрите му конкуренти тук. Въпреки това, ако можете да преживеете тази възраст, вие наистина получавате някои големи предимства - непреходен дизайн, елегантен интериор, комфортно возене, директно управление, просторен интериор и впечатляващи системи за безопасност като стандарт. Това е страхотна кола, а в сайтовете за употребявани коли открихме Volkswagen Golf 1.6 TDI от 2016 г. на 154 000 км за 18 900 лева.

Volkswagen Golf

Снимка: Volkswagen

  1. Audi A3

Audi A3 е един от най-добрите семейни автомобили. За начало това е най-класният автомобил в сегмента с красиво проектиран и добре изработен интериор, прилично стандартно оборудване и интелигентен стил. Но също така е удобен, практичен, страхотен за шофиране и всеки двигател в гамата е впечатляващо ефективен. Той се представя добре в сравнение с преките си конкуренти по отношение на вътрешното пространство и в тази класация отстъпва само на първите два модела като е по-стар автомобил за парите си. В сайтовете за употребявани коли открихме Audi A3 1.6 TDI от 2015 г. на 138 000 км за 19 400 лева.

Audi A3 Sportback

Снимка: Audi

  1. Seat Leon

Предишното поколение на Seat Leon е малко по-далеч от Volkswagen Golf по отношение на качеството на интериора си, но това все още го поставя пред повечето други конкуренти в този списък. Получавате същия голям избор от двигатели както при Golf и при премиум модела Audi A3. Плюс това, Seat Leon е страхотен и забавен за шофиране, което го прави отлична алтернатива на Golf с по-добра цена. Да не говорим за дизайна, който е много по-спортен от Golf. В сайтовете за употребявани автомобили открихме Seat Leon 1.4 TSI от 2018 г. на 163 000 км за 18 900 лева.

Seat Leon

Снимка: Seat

  1. Skoda Octavia

С по-изгодна цена от Volkswagen Golf и Audi A3 и по-просторен интериор от Seat Leon, предишното поколение на Skoda Octavia е най-практичната кола в тази класация. Интериорът не е толкова елегантен като този на Volkswagen или Audi, но е много по-голям и широк. Фактът, че тя има изобилие от стандартно оборудване и че е възхитително стабилна при високи скорости, я прави прекрасен семеен автомобил за дълги разстояния. Това е една универсална кола. В сайтовете за употребявани автомобили открихме Skoda Octavia 1.6 TDI от 2019 г. на 118 000 км за 19 500 лева.

Skoda Octavia

Снимка: Skoda