Компанията се позова на данни за производството и доставката на автомобили в периода януари-март.

През първите три месеца на годината Tesla е произвела 102 672 автомобила и е доставила 88 400. Производството на кросоувъра Model Y стартира през януари, а доставките започнаха през март – преди планираните срокове.

Същевременно, заводът в Шанхай „достигна рекордни нива на производство”, гласи още официалното съобщение на компанията от четвъртък.

Всичко това се очаква да повлияе на финансовите резултати за тримесечието (които ще бъдат оповестени по-късно), на прогнозите на анализаторите и на стойността на ценните книжа на компанията.

Акциите на Tesla може да поскъпнат значително, тъй като новините от компанията контрастират рязко с това, което се случва в индустрията. На фона на пандемията от коронавирус, продажбите на автомобили в Италия паднаха с 85% през март, във Франция – със 72%, а в Испания – с 69%.

От доклада на Tesla става ясно, че най-голям принос все още има Model 3 – заедно с Model Y производството възлиза на 87 282 броя, а доставките през тримесечието са 76 200. От Модел S и Model X са произведени общо 15 390 и доставени 12 200 броя.