С напълно реконструираната си концепция на седалките Zafira Tourer поставя нови стандарти за гъвкавост на интериора и атмосфера в просторния салон, както и за релаксиращо шофиране в условията на максимален комфорт и безопасност. Второто поколение предна камера Opel Eye изгражда основата за множество иновативни спомагателни системи, включително адаптивния контрол на скоростта със спирачна функция, продотвратяваща сблъсъка с движещото се отпред превозно средство. Така че особено модерните семейства с активен начин на живот, които ценят новите технологии, ще открият в Zafira Tourer всичко, от което имат нужда. 
За почитателите на доказаната концепция на настоящата Zafira тя ще продължи да се предлага, но със значително по-богато стандартно оборудване и на атрактивната базова цена от 28.380 лева (без ДДС, ползва данъчен кредит). Популярното второ поколение на Zafira се радва на около един милион продажби от въвеждането си на пазара през 2005 г. до сега и продължава да покорява клиентите си със стандартната система Flex7 на седалките, която позволява създаването на множество конфигурации без необходимост от изваждане на която и да било от тях– една гъвкава концепция, с която Opel наложи трайна тенденция още през 1999 с първото поколение Zafira.
Opel ще предлага второто поколение на Zafira с избор от пет двигателя, чиито мощности варират от 81 кВт/110 к.с. до 110 кВт/150 к.с. Бензиновите версии са две:  1.6 ecoFLEX (85 кВт/115 к.с.) и 1.8 (103 kW/140 hp), две са и дизеловите версии на 1.7-литровия CDTI– едната ecoFLEX с 81 кВт/110 к.с. и другата с 92 кВт/125 к.с.  Също така ще продължи да се предлага и 1.6 CNG turbo ecoFLEX (110 кВт/150 к.с.), характерен с особено икономичната си горивна система използваща метан.  
Zafira и новата Zafira Tourer ще бъдат произвеждани само в завода на Opel в Бохум, Германия.a