MINI представи официално първия си сериен електромобил. Cooper SE има силова установка от BMW i3S, може да измине до 270 км с едно зареждане и ще струва 24 400 паунда или 27 144 евро.

Задвижването е поверено на електромотор с мощност 184 к.с. и въртящ момент 270 Нм. Тези параметри са съпоставими с характеристиките на бензиновия Cooper S.

Вижте как изглежда моделът >> >> >>

Акумулаторният блок има капацитет 32.6 кВтч. MINI Cooper SE ускорява от 0 до 100 за 7.3 сек. и достига максимална скорост от 150 км/ч.

11-киловатово зарядно устройство попълва капацитета на батерия за 3.5 часа. Бърз терминал зарежда акумулаторите на 80% за 35 минути.

Външно Cooper SE се отличава от "минитата" с ДВГ по затворената радиаторна решетка и броните (предната увеличава дължината на автомобила с 19 мм). Клиренсът също е по-голям с 18 мм, а страничните огледала имат по-обтекаема форма.

В салона се е появила електромеханична ръчна спирачка и нов приборен панел с диагонал 5.5 инча. Оборудването включва мултимедия с 6.5- или 8.8-инчов дисплей и поддръжка на Apple CarPlay и Android Auto, круиз контрол, безжично зарядно за телефони, превключвател на работните режими с четири профила, двузонов климатик, навигация и светодиодни фарове.

През 2009 г. започна тестове на експериментален електромобил на базата на стандартния хечбек в САЩ, Германия, Франция и Китай в рамките на проекта BMW Project i. Компанията дори построи няколкостотин бройки, но до серийно производство така и не се стигна.