Автомобилите на китайската компания Great Wall Motor започнаха да се появяват у нас още през първото десетилетие на новия век, но бяха официално представени в България през 2011 г. Още през същата година в новоизградения завод край Ловеч бяха сглобени и първите автомобили на Great Wall, сред които компактният хечбек Voleex C10, пикапът Steed 5 и кросоувърът Hover H5. Първите модели бяха много достъпни, но в същото време и видимо посредствени в редица отношения.

Само за десетина години обаче китайският автомобилен производител Great Wall Motor (GWM) напредна толкова много, че сега впечатлява със зашеметяващ прогрес и разкрива резултата от бурното си развитие в дизайна, оборудването и технологиите. На българския пазар се появиха няколко нови модела на GWM, а неотдавна беше представен и флагманът WEY 05, с който компанията търси заслужено място в премиум сегмента.

Вижте как изглежда новият WEY 05  >> >>  >>

Марката WEY носи името на изпълнителния директор на Great Wall Motor - Джек Вей, а нейното лого изобразява пилон за знаме, познат на всеки жител на Баодин - градът, в който се намира седалището на GWM. Марката WEY е създадена през 2016 г. и бързо се сдоби със собствен стил, като отговаря на най-високите стандарти, тъй като обединява майсторска изработка, съвременен дизайн и висока функционалност, в съчетание с технологии от последно поколение.

GWM WEY 05

Снимка: Димитър Чилов

В съзвездието Great Wall Motor на нашия пазар, новата марка WEY ще играе ролята на производител на премиум високотехнологични SUV-та. Първият модел WEY 05 представлява зареждащ се в контакта plug-in хибрид, който за момента разполага с най-дългия автономен пробег на ток - цели 146 км. Новият WEY 05 впечатлява със стилен дизайн, луксозен интериор, усъвършенстван интелект и редица функции и системи за безопасност, така че има всички предпоставки да предизвика вниманието в премиум сегмента.

Дизайнът е изчистен, елегантен и премиум

Новият WEY 05 е с дължина 4870 мм, широчина 1960 мм, височина 1690 мм и междуосие от 2910 мм. С размерите си китайският кросоувър се позиционира малко под новия Volkswagen Touareg R eHybrid 4Motion, но вътрешното пространство за пътниците на задните седалки е по-голямо от това в германския премиум SUV. Новият WEY 05 се отличава със стилен дизайн, елегантни линии и остри контури с падаща назад линия на покрива, която му създава спортен силует на профила.

GWM WEY 05

Снимка: Тони Тончев

За разлика от повечето нови китайски модели, WEY 05 не изглежда толкова странно, а по-скоро има представителен вид. В предната част доминира голямата шестоъгълна хромирана радиаторна решетка, която включва специфични дизайнерски елементи. Скосената решетка с тънка рамка в комбинация със заострените фарове наподобяват агресивното лице на хищник.

Същите детайли са използвани и в задната част на колата, създавайки усещането за модерен дизайн. Между ромбоидните задни светлини, които не са свързани, гордо стои надписът WEY с главни букви. Моделът изглежда солидно с хромираните лайстни, прибиращите се дръжки на вратите и красивите 21-инчови джанти, разположени в още по-големи арки.

GWM WEY 05

Снимка: Тони Тончев

Със същата солидност е направен и интериорът на WEY 05, достъпът до който се осъществява от масивни врати с уплътнение в долната част. В салона са използвани алкантара и кожа, както и метал, които образуват приятна на допир комбинация. Ромбоидните шарки са декорирани със стилни шевове, а вложените материали са на много високо ниво.

Приятна комбинация от материали в интериора

Предните седалки са оборудвани както с отопление, така и с вентилация и масаж. Шофьорската седалка осигурява удобна позиция за водачи с всякакъв ръст и телосложение, благодарение на широките интервали на регулиране на височината и дължината на седалката, както и наклона на облегалката.

Снимка: Тони Тончев

Седящите отпред са разделени един от друг с широк наклонен тунел, създавайки усещане за стеснено пространство. Отзад са монтирани удобни седалки с регулиращи облегалки, има много място за краката, почти равен под и прибиращи се завеси на прозорците. Новият WEY 05 се предлага и с отопляеми задни седалки, но тази функция може да се стартира само от предната част на купето, чрез сензорния екран на климатика.

Интелигентни услуги и множество функции за водача

В кокпита на WEY 05 в пространството пред водача е интегриран 9,2-инчов цветен инструментален панел, а в средата на таблото е поставен голям 14,6-инчов сензорен екран на мултимедийната система. Под него на полегатия централен тунел се намира и 9-инчовият сензорен екран за управление на климатичната система. Благодарение на тези екрани, физическите бутони в кокпита са сведени до минимум.

Снимка: Тони Тончев

Повечето от функциите на WEY 05 се управляват от централния сензорен дисплей, както и амбиентното осветление. Менюто е сравнително логично, реакциите са бързи, има отделен раздел с често използвани функции. В най-високото ниво Luxury новият WEY 05 има и проекционен Head-up дисплей с добавена реалност, докато останалите нива разполагат със стандартен дисплей.

Снимка: GWM

Интегрираният гласов асистент позволява интуитивно управление на климатика, отварянето и затварянето на прозорците, мултимедията и настройките на системите. За музикални файлове и безжична връзка със смартфон, WEY 05 разполага с Bluetooth, с Android Auto и Apple CarPlay, има и конектори за USB тип А и С, както и слот за безжично зареждане на смартфон. Опционалната премиум аудиосистема Infinity се поддържа от 12 високоговорителя, които предлагат превъзходен звук с висока точност и активно потискане на шума.

Иновативна технология и впечатляващ пробег на ток

Новият WEY 05 представлява plug-in хибрид, който комбинира високоефективен 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 204 к.с., два електромотора - по един на предната и един на задната оси, и високоволтова батерия с капацитет 39,67 кВтч. Бензиновият двигател е свързан с предните колела чрез 9-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител.

Снимка: Тони Тончев

Мощността на електромотора отпред е 163 к.с., а на задния - 184 к.с. Именно той върти задните колела чрез двустепенна скоростна кутия. Благодарение на трите агрегата, WEY 05 постига системна мощност от 476 к.с. и системен въртящ момент от 847 Нм. Със силата на трите мотора, WEY 05 ускорява от 0 до 100 км/ч за 5 секунди, според данните на производителя. Не сме измервали дали е вярно, но наистина спринтът при старта от място е впечатляващо пъргав.

Батерията на WEY 05 е най-голямата в този клас автомобили и предоставя идеална възможност за дълги пътувания, изцяло на електрическа енергия и без да замърсява околната среда. Батерията с капацитет от 39,67 кВтч осигурява автономен пробег само на електричество до 146 км. С тази автономност, WEY 05 предлага най-дългият електрически пробег сред всички plug-in хибриди до момента и се превръща в идеално решение за хората, които искат да се движат изцяло с електричество в ежедневието си.

Снимка: Тони Тончев

В същото време, ефективният бензинов двигател с турбокомпресор дава свободата и гъвкавостта за пътувания на дълги разстояния. Това е нов начин на живот с безгрижна мобилност за всеки. Зареждането на батерията от 0 до 100% може да става на домашна станция с мощност 11 кВт за около 3 часа и 50 минути или на бързозарядна станция с мощност 50 кВт за по-малко то час от 0 до 80%. Рекуперацията на енергия може да се постигне и с управление само с педала на газта, което щади и спирачките.

Безупречно преживяване зад волана

Придвижването на електричество с новия кросоувър WEY 05 е много приятно, което го прави идеален автомобил за градската среда. В действителност е доста трудно да се разбере кога работи двигателят с вътрешно горене, но когато колата се движи чрез електрическа тяга, хибридната система работи много тихо и гладко. При WEY 05 бензиновият двигател не само зарежда батерията, но и се свързва с колелата при ускорение, например в спортен режим.

GWM WEY 05

Снимка: GWM

Новият WEY 05 разполага и с избор от няколко режима като Normal (нормален), Electric (електрически), Charge (зареждане), AWD (4х4), Snow (сняг), Mud (кал), Sand (пясък) и Sport (спортен). В повечето режими WEY 05 се опитва предимно да изразходва батерията и да държи бензиновия двигател изключен. Можете да шофирате на ток без въобще да стартирате двигателя с вътрешно горене и да зареждате от станция. Тогава разходът на бензин е 0,4 л/100 км, а на електроенергия - 24,4 кВтч/100 км.

Когато зарядът в батерията свърши, бензиновият двигател изразходва от 8 до 9 л/100 км. Можете да зарежда батерията чрез бензиновия двигател, но разходът също се увеличава значително. При заредена батерия, в спортен режим, всички агрегати работят на най-високи обороти и колата се носи като снаряд по пътя, а изпреварването на къси отсечки става бързо и лесно. Кормилното управление се втвърдява, а воланът се променя като по-директен и информативен.

GWM WEY 05

Снимка: GWM

Пружинното шаси на колата е настроено много добре, окачването е стегнато, но се справя добре с повечето неравности на пътя, дори с 21-инчовите джанти и нископрофилни гуми. В резултат на това, WEY 05 не е склонен към люлеене или накланяне на каросерията, така че с него наистина можете да пътувате комфортно.

Различните режими за ниско сцепление и задвижването на всички колела AWD позволяват движение по черни пътища, снежни коловози или песъкливи дюни. Съвкупността от системите за безопасност на борда са допринесли новият WEY 05 да получи 5 звезди при тестовете за безопасност в Euro NCAP, което е впечатляващо.

GWM WEY 05

Снимка: Тони Тончев

На българския пазар WEY 05 има гаранция от 5 години без ограничение на пробега и гаранция на батерията от 8 години или 160 000 км. У нас цената на WEY 05 започва от 109 990 лева за нивото Premium, а за топнивото Luxury искат 119 990 лева. Скъп ли е? Не бих казал, тъй като преките конкуренти на хибрида WEY 05 се предлагат на доста по-високи цени. Това означава, че шансовете на новия китайски флагман да привлече клиенти са съвсем реални.

Технически характеристики

GWM WEY 05 Plug-in Hybrid AWD DCT

Размери

Дължина: 4870 мм

Широчина: 1960 мм

Височина: 1690 мм

Междуосие: 2910 мм

Собствено тегло: 2335 кг

Обем на резервоара: 55 литра

Задвижване

4-цилиндров турбобензинов + два електромотора

Работен обем: 1998 куб. см

Батерия: литиево-йонна с капацитет 39,67 кВтч

Системна мощност: 476 к.с.

Системен въртящ момент: 847 Нм

Скоростна кутия: 9-степенна автоматична с двоен съединител

Задвижване на колелата: двойно/4х4

Показатели

Максимална скорост: 235 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 5,0 секунди

Среден разход на бензин: 0,4 л/100 км

Среден разход на електроенергия: 24,4 кВтч/100 км

Емисии на СО2: 12 г/км

Автономен пробег на ток: 146 км

Цена на модела с ДДС: от 109 990 лева (Premium)