Volvo изпълни обещанието си, което направи миналата година, когато обяви, че ще прекрати производството на превозни средства, задвижвани от дизелови двигатели в началото на 2024 г. Това синьо Volvo XC90, сглобено в завода на компанията в Торсланда (Швеция), е последната дизелова кола, произведена от шведската марка, собственост на китайския холдинг Geely. С този ход автомобилният производител слага край на една ера, започнала преди 45 години. Синият SUV XC90 няма да се отправи към клиент, тъй като ще отиде в музея на Volvo за да напомня на бъдещите поколения, че някога марката е произвеждала дизелови автомобили.

Марката Volvo започва производството на дизелови автомобили от 1979 г., но започва да следи колко превозни средства са били произведени едва от 1991 г., като оттогава е произвела над 9 милиона автомобила. Отчетите не показват общият брой, но той е много по-висок, като се има предвид, че липсват 12 години. Дизеловата история започва с Volvo 244 GL D6, който обаче не е с двигател на Volvo. Вместо това, той се задвижва от атмосферен 6-цилиндров агрегат, заимстван от Volkswagen.

Volvo XC90 и Volvo 244 GL D6

Снимка: Volvo Cars

Едва през 2001 г. Volvo представи собствен 5-цилиндров дизелов двигател, сглобен в завода в Шьовде (Швеция). През 2017 г. марката Volvo обяви планове за прекратяване на разработването на дизелови двигатели. Миналия месец последното превозно средство с дизелов двигател Volvo V60 беше произведено в забода в Гент, Белгия. Сега дизеловият двигател напълно изчезва от гамата. Последният автомобил с дизелов двигател Volvo XC90 ще се отправи към музея на Volvo в Гьотеборг.

Следващата стъпка е да се прекрати изцяло производството на превозни средства, задвижвани от двигатели с вътрешно горене. Въпреки че други луксозни марки отхвърлиха твърде амбициозните си цели за електрическата мобилност, Volvo се придържа към плана си да стане изцяло електрическа марка до края на 2030 година.

Volvo 244 GL D6 и Volvo XC90

Снимка: Volvo Cars