Подразделението на Volkswagen за лекотоварни автомобили представи богата гама от най-новите си разработки на изложението за търговски превозни средства в Хановер, Германия. Посетителите на автосалона имат възможност да се запознаят отблизо с гамата на новата генерация на успешната моделна серия на лекотоварните модели на Volkswagen. Освен новите модели Transporter и Caravelle, на щанда на марката са изложени новите версии на Multivan eHybrid 4Motion и California, както и Caddy Flexible и обновеният Crafter.

Вижте новите лекотоварни модели на Volkswagen  >>  >>  >>

Новата версия на микробуса Volkswagen Multivan eHybrid 4Motion е комбиниран plug-in хибрид със задвижване на всички колела, който съчетава 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател TSI и електромотор с обща мощност 245 к.с. Той е оборудван с батерия с капацитет 19,7 кВтч, което според производителя позволява на микробуса да изминава значителни разстояния само на електричество, като засега не се уточнява автономния пробег на тази версия.

Volkswagen Caravelle, Multivan и ID. Buzz

Снимка: Volkswagen

Също така на изложението в Хановер Volkswagen представи нова версия на Caddy с добавката eHybrid. Това е първият plug-in хибрид в моделната линия със същата батерия с капацитет 19,7 кВтч. Пробегът му при движение само на ток е цели 122 км, което е отличен показател и дава възможност за доставки в града без отделяне на емисии. Хибридната система е базирана на 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател TSI и електромотор с обща мощност 150 к.с.

Volkswagen Caddy Flexible

Снимка: Volkswagen

Volkswagen показа в Хановер и новата по-функционална версия Caddy Flexible. Този лекотоварен модел е оборудван с нова триместна сгъваема седалка на втория ред. Тя може да се сгъне напълно и тогава Caddy Flexible ще може да предложи по-голямо товарно отделение. В резултат на това обемът на багажното отделение може да бъде увеличен до 2500 литра при стандартното Caddy Flexible или до 3100 литра при Caddy Maxi Flexible с по-дълго междуосие.

Новата сгъваема седалка се предлага за версиите с двигатели TDI, TSI, както и за версии със системата eHybrid. На пазара в Германия цената на стандартния модел Volkswagen Caddy Flexible започва от 27 720 евро, а удължената версия стартира от 29 825 евро. Цената на Caddy Cargo eHybrid започва от 36 985 евро, а подобна пътническа модификация струва 37 450 евро.

Volkswagen Caddy Flexible

Снимка: Volkswagen

На щанда на Volkswagen на автосалона в Хановер са изложени новото поколение на Transporter и Caravelle. Новият товарен ван е станал по-голям и по-просторен в сравнение с предшественика си. При стандартната версия дължината е нараснала със 146 мм до 5050 мм, а разстоянието между осите е нараснало с 97 мм до 3100 мм, ширината е нараснала със 128 мм и вече е 2032 мм. Покривът може да бъде стандартен или висок, като втората опция се предлага в комбинация с по-късо междуосие. Удължената модификация на новия Volkswagen Transporter е с междуосово разстояние 3500 мм, дължина 5450 мм и максимален товарен капацитет 9 куб.м.

Volkswagen Transporter и Caravelle

Снимка: Volkswagen

Двигателната гама на новите Transporter и Caravelle включва 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов мотор TDI с три варианта на мощност - 110, 150 и 170 к.с. Има и plug-in хибридни модели, които се базират на 2,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател с атмосферно пълнене и електромотор, който се предлага с безстепенна автоматична трансмисия CVT и обща мощност от 232 к.с.

Гамата включва и напълно екологични опции с електрически мотор на задната ос с мощност 136, 218 и 286 к.с. Капацитет на батерията е 64 кВтч. По-рано стана известна началната цена на новия Transporter в Германия, където базовият модел започва от 36 780 евро. Премиерата на новия Volkswagen Transporter в България се очаква през първата половина на 2025 година.