Германският автомобилен гигант Volkswagen отлага решението си къде в Източна Европа да бъде изграден четвъртия завод за батерии на компанията заради слабите продажби на електромобили, заяви президентът на компанията Оливер Блуме, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Германският концерн Volkswagen се оглежда отдавна къде да изгради поредния си завод за батерии, като дружеството оглежда потенциални локации в Чехия, Полша, Словакия и Унгария. Решението вече беше веднъж отложено преди година, като от компанията сега изтъкват, че няма да избързват с финалната си резолюция.

Чешки представители обаче обявиха, че ще започнат да предлагат потенциалната площадка на завода и на други инвеститори, тъй като не могат да си позволят да чакат повече.

Volkswagen вече е избрал три площадки за изграждане на заводи за батерии - в Залцгитер, Германия, Валенсия, Испания и Сейнт Томас, Канада, чийто общ производствен потенциал трябва да достигне 200 гигаватчаса годишно.

"Като вземе предвид недобрата пазарна ситуация, включително слабите продажби на батерии за електромобили в Европа, на този етап няма бизнес логика в това да вземем решение за следващия ни завод", заяви Оливер Блуме в прессъобщение, предоставено от чешкото подразделение на Volkswagen - Skoda Auto.

Volkswagen се присъедини към други производители и анализатори, които предупредиха миналата седмица, че търсенето на електромобили не се развива според очакванията. Германската компания отчита за настоящата година поръчки за едва 150 000 коли срещу 300 000 за миналата година.

Снимка: Volkswagen