Китайският автомобилен производител BYD планира да разшири своето производство на електромобили чрез нови мощности във Виетнам, според изявление на виетнамското правителство, цитиращо председателя на компанията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано тази година бе оповестено от информационните агенция, че базираният в Сиан производител на електромобили има планове да отвори завод във Виетнам за производство на автомобилни части, с цел да изнася компоненти които да бъдат асемблирани в завод съседен Тайланд.

В изявление на правителството, публикувано след срещата между основателя и председател на BYD Уанг Чуанфу и вицепремиера на Виетнам Тран Хонг Ха на 5 май, Уанг каза в Ханой, че очаква Виетнам да създаде благоприятни условия за BYD, за да се осъществят инвестиционните процедури, като в комюникето не се споменава какъв ще е размерът на капиталовложението.

BYD, която в момента управлява фабрика за сглобяване на електронни устройства и части в северната част на Виетнам, предложи формирането на местна верига за доставки, според правителственото изявление, публикувано в петък.

Присъствието на BYD би представлявало пряко предизвикателство за VinFast, виетнамски производител на електромобили, който започна да продава автомобили през 2019 г. и планира експанзия в ЕС и САЩ.

Миналия септември BYD, подкрепена от инвестиционната компания на Уорън Бъфет "Бъркшър хатауей" (Berkshire Hathaway), обяви, че ще построи завод за сглобяване на електромобили в Тайланд с годишен капацитет от 150 000 коли от 2024 г.