Днес Audi представи третото поколение на на своя успешен модел Q5. Първото поколение на германския SUV беше пуснато на пазара през 2008 г., а второто издание дебютира през 2016 г. Вече повече от 15 години Audi Q5 е един от най-популярните SUV в средния сегмент в Европа. Сега изцяло новото Audi Q5 продължава тази успешна история. Третото поколение на бестселъра Audi Q5 е още по-модерен и динамичен. Това е първият SUV, базиран на новата премиум платформа PPC.

Вижте новото Audi Q5 и новото Audi SQ5   >>   >>   >>

Новият модел се задвижва от бензинови и дизелови двигатели, които са станали още по-икономични, благодарение на хибридната технология MHEV plus. Новото Audi Q5 впечатлява с модерна информационно-развлекателна система и концепция за управление, дигитални светлинни подписи с възможност за персонализиране и технологични системи за подпомагане на водача. Спортният модел Audi SQ5 допълва новата моделна гама с още по-мощен бензинов двигател с 367 к.с. В бъдеще семейството на Q5 ще се разшири с plug-in хибриден модел.

Audi Q5 и Audi SQ5

Снимка: Audi

Новото Audi Q5 поставя още по-високи стандарти в средния сегмент на премиум SUV. В новия модел спортният и технологично ориентиран дизайнерски език се среща с голяма гъвкавост и доказана пригодност за ежедневна употреба. Ефективните и мощни двигатели с хибридна технология MHEV plus и по-късно и plug-in хибридите, представляват пътя на Audi към превръщането му в доставчик на надеждна мобилност за бъдещето. С електрониката Audi интегрира модерни и ориентирани към бъдещето функции за свързаност и дигитализация в новото Q5.

Както и предишното поколение, новите модели Audi Q5 и Audi SQ5 ще се произвеждат в завода на марката в Мексико, тъй като важен фактор за продажбите на модела е близостта до северноамериканския пазар. С този модел Audi започва обновяването на портфолиото си от SUV с двигатели с вътрешно горене и частично електрифицирани варианти.

Audi Q5 и Audi SQ5

Снимка: Audi

Размерите на новото Audi Q5 са дължина 4717 мм, ширина 1900 мм, височина 1651 мм и междуосие 2820 мм, което означава, че моделът е нараснал на дължина с цели 35 мм в сравнение с предшественика си, а останалите стойности остават почти същите. На външен вид третото поколение на Audi Q5 може лесно да бъде разпознато, тъй като почти всичко в този модел е ново.

Новият SUV на Audi се отличава с много по-агресивна предна част отпреди. Третото поколение на Audi Q5 има образ на атлет с повече характер и мускули. Фаровете, раменете и стопове са преместени на едно ниво. В задната част много изразителна е свързващата ивица от светлини. Новите матрични LED фарове се състоят от 15 елемента, които позволяват осем различни светлинни конфигурации.

Audi Q5

Снимка: Audi

Отзад са внедрени дигитални OLED светлини. Активният светлинен подпис вече се предлага и при Q5. Това означава, че светлинната графика може да се движи дори по време на шофиране. За целта шест OLED панела с общо 266 сегмента създават ново изображение няколко пъти в секунда с помощта на специално разработен алгоритъм. Освен това Audi въвежда за първи път в Европа прожекционна светлина в задния спойлер, която проектира графика в задното стъкло и по този начин увеличава зоната на стоп светлините.

Audi Q5

Снимка: Audi

Има избор от три екстериорни версии - Basic, Advanced и S line. Освен това моделът SQ5 има още по-спортен външен вид. В екстериора на моделите Q5 S line и SQ5, предните въздухозаборници са по-големи и са проектирани като аеродинамични тръби във форма на L-образно крило. Дифузьорът отзад е значително по-спортен. Черният екстериорен пакет също се предлага за екстериора на моделите Q5 S line и SQ5.

Наличните джанти са с размери между 17 и 21 инча, като 19-инчовите са стандартни за моделите S line и S. Като опция има и аеродинамично оптимизирани джанти от 17 до 19 инча. Като опция се предлагат ковани 21-инчови джанти с S дизайн, които са познати от други S-модели. Най-екстравагантният акцент в гамата на колелата са опционалните 21-инчови трицветни джанти.

Изчистени линии и приветлива атмосфера в интериора

Интериорът на новото Audi Q5 е проектиран да бъде ориентиран към човека, т.е. последователно насочен към нуждите на потребителите. Ясното оформление на интериора осигурява преглед и формира визуална яснота. В салона естетиката и функционалността са съчетани много сполучливо.

Audi Q5

Снимка: Audi

Дизайнерите са използвали хоризонталната структура на контролния панел, като изпъква апликация, която се простира като крило по цялата ширина и се издига при преходите към вратите. Контролният панел формира основата за дигитална сцена и за интегрираните вентилационни отвори. Последователният дизайн на централната конзола и вратите допълва красотата на интериора.

Алуминиеви компоненти с форма на C-образни скоби обграждат бутоните на централната конзола и във вратите. Със своята възходяща линия те подчертават здравата и спортната стойка на Audi Q5. В центъра на интериора се намира така наречената дигитална сцена, разположена пред водача и пътника до него под формата на три дисплея. Трите дисплея са интегрирани перфектно в таблото.

Audi Q5

Снимка: Audi

Тънкият, свободностоящ панорамен дисплей на мултимедийната система MMI има извит дизайн и OLED технология и обединява 11,9-инчовия виртуален кокпит на Audi и 14,5-инчовия сензорен централен дисплей. Специално за пътниците отпред може да бъде поръчан 10,9-инчов сензорен дисплей. Благодарение на активният режим на поверителност с технология за затъмняване, пътниците могат да използват информационно-развлекателната система необезпокоявани, без водачът да се разсейва. В същото време дисплеят за пътника отпред предлага възможност за подпомагане на водача например при търсене на точки в навигационната система.

Информационно-развлекателната система използва операционна система Android Automotive. Съдържанието се актуализира чрез онлайн актуализации. Услугите Audi Connect винаги са актуални. Приложения като YouTube са интегрирани директно в мултимедийната система, така че не се нуждаете от смартфон, за да ги използвате. Пред погледа на водача има проекционен Head-up дисплей с размер на изображението, който е с 85% по-голям от своя предшественик и вече може да се управлява и от волана.

Audi Q5

Снимка: Audi

Новият асистент на Audi за първи път със собствен аватар използва ChatGPT, за да отговаря на въпросите и исканията на пътниците. Срещу доплащане може да се монтира премиум аудиосистема Bang & Olufsen с 685-ватов усилвател и 16 високоговорителя, която заглушава досадните външни шумове. В новото Audi Q5 е внедрена за първи път нова интерактивна светлинна лента между таблото и предното стъкло. Тя може да показва полезни неща като състояние на зареждане, мигаща светлина при завиване или предупреждение за трафик и движещи се обекти при отваряне на врати.

Audi Q5

Снимка: Audi

Пространството на задните седалки е доста щедро, тъй като има плъзгащата се задна седалка, която може да увеличава мястото за краката или обема на багажника. Стандартно обемът на багажника е 520 литра, но при сгъване на задните облегалки може да нарасна до 1473 литра. Вътрешният товарен праг вече не е толкова висок, което ще улесни товаренето и разтоварването. Ролетната щора на багажното отделение вече може да бъде прибрана под товарния под, ако е необходимо още място.

Три версии на задвижване при пускане на пазара

В Европа новото Audi Q5 ще бъде пусната с три версии на двигателя, като предстоят и други варианти на задвижване. При пазарната премиера всички варианти ще бъдат оборудвани с мека хибридна технология MHEV plus, която може да осигури допълнителна мощност до 24 к.с. за кратки периоди. Всички варианти са съчетани със 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител S tronic.

Audi Q5 и Audi SQ5

Снимка: Audi

Базовият двигател е 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор, който осигурява мощност 204 к.с., максимален въртящ момент от 340 Нм и е оборудван с предно предаване. Като опция се предлага и задвижване на четирите колела Quattro. Новото Audi Q5 се предлага и с 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов агрегат 2.0 TDI в поколението EA288 evo. Той осигурява мощност от 204 к.с. и въртящ момент от 400 Нм и се предлага само със задвижване на четирите колела Quattro.

Като топмодел в серията, изцяло новото Audi SQ5 се предлага с 3,0-литров 6-цилиндров бензинов турбомотор 3.0 V6 TFSI с 367 к.с. и има максимален въртящ момент от 550 Нм. В новото Audi SQ5 хибридната система се състои от бензиновия двигател, нов електромотор върху трансмисията и усилва с до 24 к.с. и до 230 Нм, и 48-волтова литиево-желязо-фосфатна батерия с капацитет 1,7 кВтч.

Audi Q5

Снимка: Audi

Дори когато двигателят е изключен, например при движение по инерция или на червен светофар, климатичната система продължава да работи на пълна мощност и поддържа комфортна температура в интериора. Маневрирането и паркирането се извършват в изцяло електрически, като максималната скорост на ток е около 130 км/ч.

Компонентите за електрическо задвижване могат да се използват при бавно шофиране в града, в трафик, например по селски пътища и при шофиране към следващия град. През 2025 г. ще последват два зареждащи се в контакта plug-in хибрида, базирани на 2,0-литровия бензинов двигател. Те произвеждат 299 и 367 к.с. и вече ще имат изцяло електрически пробег от над 80 км.

Audi SQ5

Снимка: Audi

Създателите на новото Audi искат кросоувъра да има до голяма степен неутрално поведение при шофиране със своя 5-раменен преден и заден мост. Прецизната настройка на кормилното управление и оптимизираното шаси и трябва да доведат до забележимо увеличение на комфорта. Новото Audi Q5 разполага стандартно със стоманено шаси и прогресивно кормилно управление.

Audi Q5

Снимка: Audi

Като алтернатива се предлага спортно окачване с пасивни амортисьори FSD с честотно селективно затихване и по-пъргава предна ос. Тези амортисьори намаляват затихването, особено при високи честоти - например върху настилка от калдъръм и поддържат високо затихване при ниски честоти, като тези, които се получават при смяна на лентата или завиване.

Спортното окачване е стандартно за Audi SQ5. Третият вариант е адаптивно въздушно окачване. В сравнение с предишния модел, то трябва да предлага значително по-голямо разнообразие между комфортен и спортен режим. При Lift каросерията се вдига с 45 мм, а при Offroad просветът се увеличава с 30 мм. В динамичен режим обаче каросерията се сваля с 15 мм.

Audi SQ5

Снимка: Audi

Новите модели Audi Q5 и SQ5 ще се предлагат при дилърите на марката от първото тримесечие на 2025 г. Поръчките вече са отворени. Най-важните пазари са Северна Америка (44%) и Европа (35%). Цените в Германия започват от 52 300 евро за бензиновия двигател с мощност 204 к.с. и задвижване на предните колела. Моделът със задвижване на всички колела се предлага от 54 650 евро. За дизела с 204 к.с. трябва да платите поне 57 100 евро. Новото спортно Audi SQ5 с мощност 367 к.с. започва от 82 900 евро. Приблизително шест месеца след пускането на новото Audi Q5 на пазара ще последва вариантът със скосен покрив Q5 Sportback.