Toyota е поредният автомобилен производител, който отлага плановете си за електромобили поради намаляващото търсене, предава Motor1.

Автомобилните компании продължават да отлагат плановете си за електрификация. Bentley, Ford, Mercedes-Benz, Volvo и други са пренесли графиците си за електрификация на по-късна дата, тъй като пазарът се охлажда, а сега и Toyota прави същото.

Toyota трябваше да започне производство на електромобили в САЩ през 2025 г., но сега компанията разглежда възможността това да се случи в средата на 2026 г. Както много други производители, които преди бяха оптимистични по отношение на електрификацията, намаляващият ентусиазъм за EV принуди Toyota да преразгледа своята стратегия.

"Все още сме фокусирани върху глобалната ни цел от 1.5 милиона електрически превозни средства до 2026 г.," заяви говорителят на Toyota, Скот Вазин, пред BBC. Дори с това забавяне, компанията все още планира да произведе "5 до 7 електрически превозни средства в САЩ," каза Вазин.

Toyota инвестира 1.3 милиарда долара в своя завод в Джорджтаун, Кентъки, за производството на електрически SUV с три реда седалки. Компанията също така вложи 1.3 милиарда долара в Северна Каролина за производството на литиево-йонни батерии и отдели 1.4 милиарда долара за производството на електромобили в своя завод в Принстън, Индиана.

Електрическият SUV на Toyota с три реда седалки все пак ще бъде произведен, но с по-късна дата от планираното. Според Nikkei Asia, актуализациите в дизайна, към които доставчиците трябва да се приспособят, също допринасят за забавянето. Що се отнася до електрическия SUV на Lexus, планиран за 2030 г., той вече няма да се произвежда в САЩ. Вместо това, моделът вероятно ще бъде внасян от Япония.