Тойота мотър (Toyota Motor Corp.) е разработила нов хибриден автомобил с двигател с горивни клетки - екологична кола, захранвана от водород и електричество, която може да пропътува два пъти по-голямо разстояние от своя предшестващ модел, без да се налага да бъде зареждана, съобщи автомобилопроизводителят, цитиран от Асошиейтед прес.
Максималното разстояние, което може да измине подобреният модел е 830 километра (516 мили) спрямо 330 километра (205 мили), които изминаваше предишният модел на Тойота с двигател с горивни клетки, се посочва в комюникето на производителя на седана Камри (Camry) и на луксозните автомобили Лексус (Lexus).
Подобреният модел Еф Си Ейч Ви (FCHV), който получи одобрението на японското правителство миналия вторник, ще бъде пуснат в продажба в Япония по-късно тази година, съобщи говорителят на Тойота мотър г-жа Кайо Дой. Цената и допълнителни подробности няма да бъдат обявени, а плановете за продажбите отвъд океана все още не са известни, допълни тя.
Автомобилите с двигатели с горивни клетки не замърсяват, тъй като се задвижват от енергията на химическата реакция, при която складираният в резервоара водород се съединява с кислорода във въздуха и произвежда вода.