Tesla планира да удвои размера на фабриката си близо до Берлин, за да достигне производствен капацитет от един милион електрически автомобила годишно. Това ще превърне завода в най-големия автомобилен производител в Германия, съобщава The Wall Street Journal.

Наскоро компанията подаде съответните документи до местните власти с искане за разширяване на завода в Бранденбург, за да произвежда повече автомобили и батерии. Автомобилният производител вече е получил предварително одобрение за някои от промените, но се очаква проектът да получи пълно одобрение едва след екологична оценка. В прегледа ще бъдат включени местните жители, които ще имат възможност да изразят своите възражения. Обществено обсъждане на проекта се очаква през октомври.

Първоначално Tesla се сблъска с възраженията на местните екологични групи при изграждането на завода си в Бранденбург. Последните се опасяваха, че изграждането му ще доведе до негативни последици за местните гори и дивата природа, както и ще натовари сериозно водните запаси на местните извори. Много е вероятно новият проект за разширяване на фабриката да повдигне подобни въпроси. Въпреки това Tesla предварително отбеляза, че разширяването на завода няма да изисква допълнителна прясна вода от местни източници, тъй като заводът е оборудван за преработка на отпадъчни води. Това количество вода би трябвало да е достатъчно за увеличаване на производството. Според компанията разширяването на завода ще увеличи значително броя на работните места. В момента в завода на Tesla в Германия работят малко над 10 000 души.

С разширяването на завода броят на работните места ще се увеличи до 22,5 хил. Tesla произвежда кросоувъра Model Y в завода в Бранденбург от миналата година. По данни на изследователската група Jato Dynamics изцяло електрическият SUV се е превърнал в най-продавания автомобил в Европа през първото тримесечие на тази година. През март Tesla заяви, че обемът на производството на електромобили в завода е достигнал 5000 броя седмично. Въпреки че компанията все още изостава от най-големите германски автомобилни марки по отношение на общите продажби, Tesla Model Y и Model 3 са най-продаваните електрически автомобили в Европа през първото тримесечие, като лесно изпреварват модели като Volkswagen ID.3 и ID.4, според доклада на Jato.

През първите пет месеца на тази година Tesla е продала 13 294 електромобила в ЕС, страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и Обединеното кралство, като е увеличила пазарния си дял до 2,6%, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители. По този показател американската компания е изпреварила такива производители на автомобили като Nissan и Volvo.

Отбелязва се, че ръстът на европейския пазар на електрически автомобили се е забавил донякъде, но продажбите все още са високи. Според последните данни на асоциацията на производителите продажбите на изцяло електрически автомобили в ЕС, ЕАСТ и Обединеното кралство са се увеличили с 42,3% до 730 137 автомобила през първите пет месеца на 2023 г. в абсолютно изражение. Само през май електромобилите са съставлявали 14 % от продажбите на нови автомобили.