Tesla е завела съдебен иск срещу държавната Шведска транспортна агенция заради стачка на работници и служители, които отказват да доставят табели с регистрационни номера за новите автомобили, произведени от американската корпорация. Това съобщи шведският бизнес ежедневник "Дагенс Индъстри", цитиран от агенция Ройтерс, предаде БТА

Най-големият профсъюз IF Metall в шведския индустриален сектор настоява Tesla да сключи колективен трудов договор с механиците, които работят за производителя на електромобили в Швеция. По призива на IF Metall те обявиха стачка на 27 октомври, като отказаха да обслужват колите, произведени от Tesla.

В знак на солидарност към тях се присъединиха и работници, и служители, които членуват в други синдикати. Сред тях са шведски пристанищни докери, които отказват да обслужват товаренето и разтоварването на автомобили и контейнери, свързани с Tesla.

В трудовия протест се включват и служители в сферата на услугите и комуникациите, които отказват да доставят пощенски пратки и писма, свързани с американската компания. Мажоритарният собственик на Tesla - мултимилиардерът Илон Мъск, нарече стачните действия "безумни", посочва британското издание "Гардиън".