Това се случва дни, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че понижаването на цените на други модели са повишили търсенето, предава Ройтерс.

Намаляването на цените, петото изменение от началото на годината, е варирало от 4 на сто за високоскоростния Model S до 9 на сто за по-скъпия Model X.

Илон Мъск нееднократно заявяваше през последните месеци, че Tesla ще се фокусира върху свалянето на цените, за да засили търсенето и януарското понижение в цял свят е довело до скок на заявките.

"Желанието на хората да притежават автомобил Tesla е много силно. Ограничаващият фактор е способността им да платят за него", каза Мъск миналата седмица на инвеститорския ден на Tesla.

Автомобилостроителят не отговори на молбата за коментар относно най-скорошните намаления на цените.

Tesla понижи цените на автомобилите си на всички пазари през януари, предлагайки отстъпки до 20 на сто, което мнозина анализатори отчетоха като началото на ценова война от лидера на пазара на електрически автомобили.

Оттогава Tesla коригира цените с темп и честота, които надхвърлят опитите на утвърдени автомобилостроители в един отрасъл, в който базовата цена все още се нарича "цена на стикерa" върху превозно средство в склада.

Model S и Moodel X, които се предлагат във версии със задвижване на всички колела (AWD) и Plaid са около 4 на сто от всички глобални доставки на Tesla през 2022 година. Двата по-евтини модела Model 3 и кросоувъра Model Y са в основата на останалите продажби.

От информацията на сайта става ясно, че автомобилостроителят е намалил цените и на двете версии на Model S с 5000 долара. Основната версия на Model S е поевтиняла с 5 на сто до 89 900 долара, а цената на варианта Plaid с 4 на сто – до 109 990 долара.

Цените на основната и високоскоростната версия на Model X са били понижени с 10 000 долара, според сайта на Tesla. Цената на основната и скоростната версия на Model X е била намалена с 9 на сто до 99 990 долара, а на Plaid версията с 8 на сто до 109 990 долара.

Tesla има нова версия на Model 3 с кодовото наименование Highland, чието производство трябва да започне по-късно тази година и промяна на Model Y с кодовото име Juniper за идната година, съобщи Ройтерс.