Корпорацията Stellantis представи нова глобална платформа за електрическите си модели, наречена STLA Medium, която е проектирана да предостави над 700 км автономен пробег с пълно зареждане. Платформата STLA Medium притежава най-съвременни характеристики, включително най-добрия в своя клас пробег, висока енергийна ефективност, вградено захранване и възможност за бързо зареждане.

Новата платформа STLA Medium е първата от четирите глобални платформи на Stellantis за електрически превозни средства с батерии, които ще бъдат пуснати на пазара. Приспособимостта на STLA Medium позволява една платформа да бъде пригодена за леки автомобили, кросоувъри и SUV на няколко марки в C и D сегмента, в който са най-разпространените превозни средства на световния пазар.

Снимка: Stellantis

Марките на Stellantis днес предлагат 26 модела превозни средства в тези сегменти, които до момента са на различни платформи. Внедрявайки STLA Medium в няколко завода по света, могат да бъдат произведени до 2 милиона автомобила годишно, започвайки от Европа тази година. Платформата STLA Medium ще бъде инсталирана в няколко завода на Stellantis, най-напред в Европа, като продължение на амбицията за електрификация.

Платформата STLA Medium постига най-добрия в класа си пробег от над 700 км с пакет "Производителност", докато стандартният пакет осигурява пробег от над 500 км според Световната процедура за изпитване на леки автомобили (WLTP). С полезна енергия до 98 кВтч, платформата STLA Medium е най-добрата в класа си по отношение на вградената енергия между колелата.

Снимка: Stellantis

Новата технология STLA Medium използва 400-волтова електрическа структура и ще осигури най-добрата в класа енергийна ефективност и време за зареждане, както и свързаност към екосистема за зареждане и услуги, която подпомага всяко пътуване. В зависимост от приложението, консумацията може да бъде под 14 кВтч на 100 км, а батерията ще се зарежда от 20% до 80% за 27 минути при скорост от 2,4 кВтч на минута.

Снимка: Stellantis

Превозните средства, базирани на STLA Medium, ще се продават по цял свят и ще се предлагат с предно задвижване или задвижване на всички колела с добавяне на втори модул за електрическо задвижване отзад, с диапазон на мощност за електрическите автомобили от 160 до 285 кВт.

Стиловете на каросерията ще включват леки автомобили, кросоувъри и SUV. Приспособимостта на STLA Medium позволява на дизайнерите на Stellantis да създават превозни средства с междуосие, което може да варира между 2,70 и 2,90 метра, обща дължина от 4,30 до 4,90 метра, пътен просвет от повече от 22 см и колела с диаметър до 750 мм.

Снимка: Stellantis

Експертите по инженерство и производство на Stellantis са се фокусирали над това да направят инсталирането в завода за сглобяване на модулната еднослойна батерия с висока енергийна плътност възможно най-ефективно, като същевременно увеличат максимално пространството в автомобила и подобрят управлението с нисък център на тежестта.

Компонентите на платформата са проектирани да минимизират консумацията на енергия. Тези усилия са съчетани с широко използване на леки и твърди материали с цел оптимизиране на пробега на превозното средство и осигуряване на отлично поведение при возене и управление.

Снимка: Stellantis

Платформите от семейство STLA са проектирани за устойчиво бъдеще. На по-късен етап ще бъдат внедрени още три платформи, базирани на STLA - STLA Brain, STLA SmartCockpit и STLA AutoDrive, позволяващи безконтактни актуализации на софтуера и хардуера. Платформите са разработени съобразно изискванията за химически състав на батериите без съдържание на никел и кобалт. Това позволява на марките на Stellantis да постигнат идеален баланс между цена и производителност за автомобилите си.

Снимка: Stellantis

Stellantis е транснационална корпорация за производство на автомобили, образувана през 2021 г. в резултат на сливането на италианско-американския автомобилен производител Fiat Chrysler Automobiles (FCA) с френската компания PSA Group.