Официалният дилър и сервиз на Toyota за България - "ТМ Ауто", който е и част от "Инчкейп Груп", изгради уникална система от соларни панели за акумулиране на слънчева енергия у нас. Иновативната изцяло фотоволтаична инсталация е изградена на покрива на дилърството на Toyota - "ТМ Ауто" на бул. "Сливница" № 570.

Изграждането и пускането в експлоатация отне почти година, а инвестицията надвишава 640 000 лева. Уникалното съоръжение е със 769 соларни панела, всеки с мощност от 455 вата, произвеждащо 380 МВтч на година и е въведено в експлоатация от август 2023 г.

Снимка: TM Ауто

От "ТМ Ауто" споделят, че 67% от електроенергията добита от слънцето ще бъде директно използвана в ежедневните дейности, а 33% ще бъде отдавана към мрежата, за да подпомогне стремежа на обществото за по-зелена енергия, каквато е целта на компанията в глобален мащаб.

Конструкцията за акумулиране на слънчева енергия осигурява максимален добив през целия ден, което съвпада с профила на консумация на автомобилния комплекс. Фотоволтаичната инсталация разполага и със система за управление, който ще се пренасочва към зарядните станции за електромобили, разположените в комплекса.

Снимка: TM Ауто

"ТМ Ауто" разполага със "Зелен сертификат" и използва 100% зелена енергия. Това изисква доста повече средства, което обаче отстъпва пред приоритетите на компанията да бъде отговорна към околната среда и обществото. С тази инвестиция "Инчкейп Груп" следва принципите на зелена компания за едно по-чисто бъдеще.

"Инчкейп Груп" е водещ независим глобален автомобилен дистрибутор със стабилни позиции и значителни възможности за растеж. "Инчкейп Груп" се стреми да помогне за подобряване на мобилността за всички, като подкрепя икономическия растеж и същевременно дава собствен принос за справяне с изменението на климата.