Чешката компания Skoda Auto, част от Volkswagen Group, започна да произвежда обновения компактен автомобил Scala и градския SUV Kamiq в основния си завод в Млада Болеслав. Най-новите подобрения на тези продуктови линии включват нови характеристики на оборудването и асистиращи системи, обикновено характерни за по-високи класове автомобили. Освен това производителят Skoda Auto значително е увеличил използването на устойчиви материали и в двата модела.

Вижте как изглеждат обновените Skoda Scala и Kamiq  >>  >>  >>

"Scala беше първият автомобил на Skoda, пуснат в сегашния ни дизайнерски език. Сега издигнахме и двата модела на следващото ниво и поставихме нови стандарти в компактния клас, особено що се отнася до системите за подпомагане. Искам да благодаря на всички замесени за изключителното им сътрудничество. Убеден съм, че и двата обновени модела ще бъдат добре приети от нашите клиенти", каза Андреас Дик, член на борда на Skoda Auto за производство и логистика.

Историите за успех на компактните модели продължават

От представянето на двата модела през 2019 г. над 260 000 бройки от Scala са слезли от производствената линия, като повече от 56 000 са произведени само през 2023 г. Градският SUV Kamiq беше произведен в над 107 000 бройки през 2023 г., което го прави най-продаваният SUV на марката с повече от 576 000 произведени бройки от пускането му на пазара.

Skoda Kamiq

Снимка: Skoda

Първите поколения на Skoda Scala и Kamiq спечелиха значително признание в цяла Европа. Scala спечели наградата за дизайн Red Dot през 2019 г. и беше обявена за "Семеен автомобил на 2020 г." в Обединеното кралство, "Лек автомобил на годината на 2020 година" в България и "Фирмен автомобил на годината 2021" в Чехия.

По същия начин Kamiq спечели отличия като "Автомобил на годината 2019" във Финландия, "Автомобил на годината 2021" в Чехия и "Най-добър вносен SUV" под 30 000 евро в Германия през 2022 и 2023 г. Тези престижни награди подчертават привлекателността на моделите и качество в съответните им сегменти.

Нов дизайн, интериор и системи за подпомагане

Последните актуализации на Skoda Scala и Kamiq представляват значителна стъпка напред по отношение на дизайна и оборудването: Матричните LED фарове вече се предлагат и за двата модела, докато предните и задните брони, джантите и радиаторните решетки са обновени. Тези промени засилват отличителните черти на двата автомобила, като Scala предлага по-спортен външен вид, а Kamiq се превръща в по-масивен SUV.

Skoda Scala

Снимка: Skoda

Петата врата на двата модела гордо показва новото лого на Skoda, отразявайки новия дизайнерски език на марката. Освен това в различни части на новите модели са включени по-устойчиви материали, като тапицерия и подови стелки, засилвайки ангажимента на Skoda за намаляване на въздействието върху околната среда.

Функции за безопасност и модернизация

Новите Skoda Scala и Kamiq поддържат високо ниво на активна и пасивна безопасност, благодарение на здравите си структури на каросерията и усъвършенстваните системи за подпомагане. Гамата от помощни функции, които обикновено се срещат само в по-високите класове автомобили е разширена, за да включва преден асистент с камера за разпознаване на пешеходци и асистент за запазване на лентата на движение.

Skoda Scala

Снимка: Skoda

Като част от надстройката, чешкият автомобилен производител също обнови структурата на функциите и за двата модела, като един от акцентите е новата поставка за безжично зареждане на смартфон и охлаждане плюс USB портове за бързо зареждане.

Клиентите вече имат избор от шест интериорни варианта в три линии на оборудване - Selection, Top Selection и Monte Carlo. И двата модела се продават на повече от 60 пазара по света. Новите Skoda Scala и Kamiq ще бъдат налични при дилърите на Skoda в Чехия от февруари 2024 г., а от пролетта ще се налични и в цяла Европа.

Skoda Kamiq Monte Carlo

Снимка: Skoda