Наред с обновената Octavia, чешката компания Skoda Auto показа и обновената спортна версия на модела, наречена Octavia RS. Легендарното обозначение Skoda RS се използва за на най-спортните версии на Octavia от 2000 г. насам. Обновената Skoda Octavia RS се предлага ексклузивно с 2,0-литровия 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор 2.0 TSI, който вече е с мощност 265 к.с., което е увеличение с 20 к.с. спрямо предшественика. Този мотор произвежда 370 Нм въртящ момент и винаги е съчетан със 7-степенна автоматична скоростна кутия DSG с двоен съединител. Двигателят е не само мощен, но и ефективен, благодарение на приемането на цикъла на "Будак".

Вижте в детайли новата Skoda Octavia RS  >>  >>  >>

Стандартното спортно окачване е понижено с 15 мм и заедно с прогресивното кормилно управление и електронно контролирания диференциал с ограничено приплъзване осигурява отлично сцепление и динамика на шофиране във всяка ситуация. Всички версии Octavia RS вече включват стандартно оригинални спортни ауспуси с черни накрайници. Нов софтуер на двигателя поддържа мощния звук на автомобилите. Той увеличава оборотите на двигателя при стартиране и доставя още повече удоволствие при шофиране в спортен режим.

Снимка: Skoda

Обновената Skoda Octavia RS се отличава от стандартния модел с традиционните гланцови черни детайли и ексклузивните LED матрични основни светлини. Предните LED матрични светлини са стандартни за модела. Обширните характерни детайли на RS подчертават спортния външен вид на автомобила. Рамката на радиаторната решетка на Skoda, рамките на прозорците и страничните огледала са завършени в гланцово черно, както и рейките на покрива на Octavia Combi RS.

В типичния стил за RS, задната броня включва червена рефлекторна лента, простираща се по цялата ширина на автомобила. Задните странични стъкла и задното стъкло са тонирани. Ексклузивно за Skoda Octavia RS са черните и аеродинамични оптимизирани 18-инчови алуминиеви джанти Comet и новите опционални 19-инчови матирани алуминиеви джанти Elias в сребро или антрацит.

Снимка: Skoda

Моделите RS са единствените варианти на Octavia, които стандартно се предлагат с LED матрични основни светлини. Те включват LED задни светлини с анимирани мигачи и анимирана функция за осветяване в посока към дома или към колата. Има и нов дизайн на RS логото, което може да се види на емблемата на автомобила и вградено в интериора.

Интериорът на Skoda Octavia RS е предимно в черно. Стандартното оборудване включва 13-инчов централен сензорен дисплей с навигационна система, както и автоматично затварящ се капак за багажното отделение във версията комби. Новата структура на гамата предлага избор от два специфични за Octavia RS избора на дизайн - опционалните RS Suite и RS Fabric, който идва като стандартно оборудване.

Снимка: Skoda

Спортните седалки с интегрирани облегалки за глава и новото лого RS се отличават с приятна на допир материя с червени декоративни шевове върху подложките на седалките. Декоративната тапицерия на таблото е покрита с неопрен и има двуредови контрастни шевове в червено.

Неопренът е комбиниран с изкуствена кожа и върху облицовките на вратите. Декоративните лайстни на вратите са с гланцово черно покритие, докато приборното табло е издържано в черен карбон. Мултифункционалният спортен волан с три спици е покрит с перфорирана кожа, докато спортните педали имат вложки от неръждаема стомана.

Снимка: Skoda

В опционалния интериор на дизайна RS Suite спортните седалки имат перфорирани покрития от микрофибър Suedia и изкуствена кожа. Има допълнителни червени контрастни шевове върху повърхността на седалката и облегалката. Предните седалки се предлагат с електрическо регулиране, функция за памет и регулиране на дълбочината на седалката като стандартно оборудване.

Те също така предлагат регулируема лумбална опора и функция за масаж като стандарт в Octavia RS. Комбинацията от Suedia и изкуствена кожа може да се намери и върху панелите на вратите в RS Suite интериора. Вложката на приборното табло е покрита с микрофибър и разполага с двуредови контрастни шевове в червено.