УАЗ 469 е съветски компактен всъдеход, известен със спартанския си интериор и класически дизайн. Американският Hummer H2 от своя страна също е всъдеход, но залага на лукса и големите размери. Двете коли имат малко общо, но коя от тях е по-добра за офроуд.

Руският YouTube канал Garage 54 тества двата модела през кална гора с големи локви, за да види кой се справя по-добре с пресечен терен.

Първото предизвикателство за тази двойка много различни SUV е да се изкачи нагоре по хълм по кална пътека. Тази задача е по-трудна, отколкото звучи, тъй като сцеплението е на първо място.

УАЗ-ката се справя въпреки появилите се механични проблеми. "Хамърът" от своя страна замръзва на едно място на склона - четирите гуми започват да се въртят без да има движение. Американския джип успява да изкатери наклона, след като завие встрани от пътеката, където има по-малко кал.

H2 е много по-голям от UAZ и има по-голямо предизвикателство при изкачване по хълма. В един момент и четирите гуми започват да се въртят, докато SUV-ът седи на място. Едва след като завие встрани от пътеката, където има по-малко кал, Hummer получава достатъчно сцепление, за да се изкачи по пътеката.

След това двата всъдехода навлизат по-дълбоко в гората. В един момент "Хамърът" засяда и малката стара УАЗ-ка трябва да го издърпа.

Стария и доказан УАЗ 469 е като малко козле в тези условия, тъй като изглежда може да отиде навсякъде. Междувременно шофьорът на Hummer Н2 се разтърсва жестоко, докато следва руския джип. С малки изключения, американският модел все пак се справя с препятствията.

УАЗ 469 се задвижва от 2,5-литров четирицилиндров двигател със скромните 71 конски сили. Агрегатът обаче може да работи с всякакъв бензи - включително със 72-октанов. Hummer H2 е много по-голям и разчита на мощен 6,2-литров V8, произвеждащ 393 к.с.

Оказа се, че в гората малките размери са за предпочитане пред високите мощности.