Renault 4 се завръща, този път като модерен електрически кросоувър, който съживява легендарното име. Оригиналният модел, пуснат през 1961 г., се превърна в огромен търговски успех, като за 30 години бяха продадени над 8 милиона бройки от него. Новият Renault 4 E-Tech обаче не е точно негов пряк наследник, а по-скоро интерпретация на оригинала за новото време.

Вижте как изглежда Renault 4 E-Tech >> >> >>

Производственият модел, вдъхновен от концептуалния 4ever Trophy, е на практика кросоувър версия на възродения Renault 5. Той разполага с повишено окачване и допълнителна пластмасова облицовка на купето за SUV функционалност. Една от интересните черти е електрическият плъзгащ се покрив от плат, напомнящ на оригиналния модел.

Renault 4 E-Tech има по-утилитарен вид, с кутиеобразна форма, подобна на класическия R4, и класически кръгли фарове. Задната врата на новия модел, подобно на оригинала, стига до долната част на бронята за по-лесно товарене, а отворът е само на 61 см от земята.

Новият Renault 4 е дълъг 4.14 метра, разположен между Renault Clio и Captur по размер. По-голям е от новия R5 във всички посоки, като има 18-цолови джанти и независимо многозвенно окачване и на двата моста - нещо рядко срещано в B-сегмента.

Интериорът е подобен на този на хечбека, но с повече място за багаж (420 литра) и по-голямо междуосие за по-добро пространство за пътниците отзад. Таблото разполага с 10.1-инчов дигитален дисплей за шофьора и 10-инчов сензорен екран.

Новият кросоувър използва платформата AmpR Small, като се предлага с два варианта на мощност: 121 к.с. (90 кВт) и 148 к.с. (110 кВт). По-мощният двигател ускорява от 0 до 100 км/ч за под 8.5 секунди. Има и два размера батерии - 40 kWh и 52 kWh, с максимален пробег до 400 км.

След дебюта си на Автомобилното изложение в Париж през 2024 г., новият Renault 4 ще се появи на пазара в Европа догодина.