Германската марка Porsche посвети лимитирана серия от модела 911 Carrera GTS на 100-годишнината от първия старт на надпреварата "24-те часа на Льо Ман". Специалният вариант на купето се нарича 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition и включва 25 уникални компонента и декоративни детайли, вдъхновени от състезателните автомобили Porsche, участвали в легендарната надпревара.

Снимка: Porsche

Тиражът на лимитираното 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition ще бъде ограничен до само 72 екземпляра, всеки от които ще струва 237 819 евро. Това е с внушителните 79 104 евро повече от стандартното Porsche 911 Carrera GTS, което е използвано за база на юбилейния модел.

Снимка: Porsche

Новото Porsche 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition е вдъхновено от модела Porsche 356 SL, който е спечелил "24-те часа на Льо Ман" през 1951 г. и Porsche 911 GT1, който спечели маратона през 1998 г. Сребристият нюанс на каросерията, наречен Le Mans Silver, е разработен с оглед на класическото Porsche 356 SL, от което специалната версия е заимствала и номера 46, поставен отстрани на вратите.

Снимка: Porsche

Сред акцентите са боядисани в сребристо алуминиеви джанти и червени предпазни колани, вдъхновени от по-младежкия Porsche 911 GT1, значка с логото 24h Le Mans и дизайн на лавров венец на решетката на задния капак. На В-колоната също има лого с контура на състезателната писта "Льо Ман" в цветовете на френския трикольор и юбилейния надпис Le Mans Centenaire Edition.

Снимка: Porsche

Интериорът и седалките са тапицирани с кожа Graphite Blue с вложки от рипсено кадифе в същия цвят. Спортният волан GT също е облицован с кожа Graphite Blue. Елегантен акцент поставя контрастният цвят Cayon върху маркера за 12 часа на кожения волан Graphite Blue, върху циферблатите на арматурното табло и часовника SportChrono, както и върху декоративните шевове . Централният подлакътник между предните седалки е украсен с щампа Circuit de la Sarthe и датата на годишнината, докато капакът на двигателя е декориран с ръчно изрязана значка "Роден в Льо Ман".

Снимка: Porsche

Новото Porsche 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition се задвижва от 3,0-литров 6-цилиндров бензинов боксерен двигател с две турбини с мощност 480 конски сили и въртящ момент 570 Нм. Моторът се предлага в комбинация със 7-степенна механична скоростна кутия или с 8-степенна роботизирана автоматична трансмисия с двоен съединител PDK. Като бонус всеки от 72-мата бъдещи собственици ще получи специален ключ, калъф и албум със снимки от производствения процес.

Снимка: Porsche