На 85 години почина легендарният дизайнер Марчело Гандини, съобщи италианската държавна новинарска агенция RaiNews. Италианският дизайнер е сътворил множество емблематични автомобили като Lamborghini Miura, Countach, Espada, Jarama и Urraco. Маестрото беше и дизайнер на автомобилни икони като Lancia Stratos, Bugatti EB110 и Fiat X1/9. Роденият в Торино дизайнер създава най-известните си модели, докато работи в италианската дизайнерска къща Bertone от средата на 60-те до 1980 г., създавайки линиите за автомобили като Alfa Romeo Montreal, Maserati Khamsin, оригиналния Volkswagen Polo и Ferrari 308 GT4.

По-късно в кариерата си Гандини се разделя с Bertone, работейки независимо с автомобилни производители като Citroen при разработката на популярния BX и Renault, където проектира вече емблематичния хечбек Renault 5 Turbo. Други забележителни дизайнерски модели на Гандини включват първото BMW Серия 5 (Е12), Lamborghini Espada, Cizeta-Moroder V16T и огромен брой грандиозни концептуални автомобили.

През последните двадесет години Марчело Гандини почти не се занимаваше с автомобилен дизайн, но работеше в други области на индустриалния дизайн и продължаваше да консултира други компании. През 2017 г. той работи с Tata Motors за да създаде концепцията за спортен автомобил Tamo Racemo, показана на автомобилното изложение в Женева. Маестрото участва и в индустриални и мебелни дизайнерски разработки. През януари Гандини получи почетна степен по машинно инженерство от Политехническия институт в Торино.

Марчело Гандини