Opel Ampera впечатли журито с невероятното съчетание на динамични показатели, функционалност и екологичност, които автомобилът демонстрира.
От Opel се похвалиха, че марката е една от най-награждаваните в 15-годишната история на конкурса Кола на годината за България и е печелила най-много пъти голямата награда с Opel Zafira за 2001 г., Opel Vectra за 2003 г. и Opel Insignia за 2010 г.
Вижте снимки на Ampera >>
Opel Ampera, която се продава в България от тази година, е първият електрически автомобил, който може да ви превози навсякъде и по всяко време. Неговата литиево-йонна батерия с капацитет от 16 кВтч захранва електрически двигатели с мощност 150 к.с. В зависимост от стила на шофиране и пътните условия, автомобилът може да измине между 40 и 80 км при чисто електрическо захранване от батерията без при това да се отделят каквито и да било емисии.
Колелата на Ampera се задвижват по електрически път по всяко време. В режим на удължен пробег, който се активира при условие, че батерията е достигнала своето минимално ниво на заряд, бензиновият двигател с вътрешно горене задвижва генератор, който осигурява ток за електрическия мотор. Този удължаващ пробега агрегат позволява достигане на оперативен пробег над 500 километра.
Системата за задвижване на Ampera осигурява въртящ момент 370 Нм още при потегляне и дава възможност за постигане на ускорение от 0 до 100 км/ч за около 9 секунди и достигане на максимална скорост 161 км/ч.