Третото поколение на Octavia RS ще се предлага във версии седан и комби с 2.0-литров TSI бензинов двигател с 220 к.с., взет назаем от Golf VII GTI, както и с 2.0-литров TDI със 184 к.с., заимстван от Golf VII GTD.
Оборудванa с 6-степенна механична скоростна кутия, бензиновата Octavia RS ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,8 секунди, а максималната скорост е 248 км/ч. Дизеловият вариант се нуждае 8,1 секунди за да удари 100 км/ч и може да постигне максимална скорост от 232 км/ч. Skoda ще предложи и опция с 6-степенна DSG трансмисия.
Вижте снимки >>
Skoda Octavia RS 2013 идва стандартно със спортно окачване и понижен с 12 мм клиренс (13 мм за комбитo). Стандарт е и електронният блокаж на диференциала (XDS), вграден в електронния контрол на стабилността (ESC) за по-добро сцепление и по-малко недозавиване при висока скорост в завои.
Колите могат да бъдат снабдени с джанти в размери от 17 до 19 инча, а зад тях ще изпъкват червени спирачни апарати. Колата изглежда по-агресивно от стандартните модели благодарение на ревизирана предна решетка, различни брони, въздухозаборници тип пчелна пита, хромирани трапецовидни ауспуси, черен дифузьор и заден спойлер.
Интериорът включва кожен спортен волан, спортни седалки, ново арматурното табло, пластини от неръждаема стомана на праговете и педалите, както и "RS" емблеми и черна тапицерия.