В градината на луксозния столичен клуб Residence Exclusive Club беше представен обновеният Volkswagen Touareg. Третото поколение на Touareg дебютира през 2018 г., а неотдавна германският концерн представи обновената версия на модела. Най-много са подобренията са във външния вид, промените в салона са по-малко, а двигателите са по-ефективни, като са добавени и варианти с хибридно задвижване.

Вижте обновения Volkswagen Touareg в детайли  >>  >>  >>

Новият Touareg се отличава с модернизирана визия, в която правят впечатление изцяло обновените HD матрични фарове отпред и задните LED светлини, проектирани като светлинна лента със светеща емблема. Подобрения има както и в окачването, както и многобройни новости в стандартното и допълнително оборудване.

Снимка: Димитър Атанасов

Гостите на премиерата имаха честта да са сред първите, докоснали се физически до обновения модел, чийто поръчки стартираха у нас едва преди месец. Под светлината на прожекторите застанаха две версии на модела - флагманът plug-in хибрид Touareg R 3.0 V6 eHybrid 4Motion, притежаващ най-мощната система за задвижване сред всички серийно произвеждани модели на Volkswagen и безспорният пазарен лидер - Touareg R-Line 3.0 V6 TDI 4Motion.

Най-съществените промени във външния дизайн са в новите по-масивни брони, разширената V-образна радиаторна решетка и новите матрични фарове IQ.Light HD с висока разделителна способност. Всеки фар включва над 19 000 светодиода, които гъвкаво променят светлинния лъч, така че да не заслепяват другите шофьори. Новите задни светлини също са свързани със светеща лента, като за първи път емблемата на Volkswagen свети в червено.

Снимка: Volkswagen

Спортната версия R-Line допълва гамата с по-агресивен дизайн на бронята и черен декор. Обновеният Touareg се предлага с джанти с размер от 19 до 21 инча, като за спортните версии R-Line и R са налични 22-инчови джанти със сиво матово покритие. Освен в традиционния вече основен цвят на каросерията син металик Lapiz R, Touareg R eHybrid вече може да се поръча и в допълнително предлаганото външно лаково покритие матово сиво Silicon с матова повърхност.

В салона на обновения Volkswagen Touareg е поставен дигитален кокпит с виртуални инструменти и 15-инчов сензорен екран на информационно-развлекателната система от висок клас Discover Pro Max., който вече е включен в стандартното оборудване. Сред акцентите в стандартното оборудване на новия Touareg са основно обновеното и модернизирано с още по-интуитивно управление на функциите арматурно табло с централен сензорен екран.

Снимка: Volkswagen

Благодарение на обратната връзка на клиентите на Touareg, при новия модел са използвани материали с най-високо качество. За тапицерията на салона са използвани по-меки материали, мултимедийната система има подобрен гласов контрол, появили са се мощни конектори USB Type-C, които имат капацитет на зареждане от 45 вата и позволяват значително по-бързо зареждане на електронни устройства като смартфони, таблети или лаптопи.

За задвижването на новия Volkswagen Touareg се предлагат 3,0-литров V-образен 6-цилиндров бензинов турбодвигател 3.0 TSI с мощност 340 к.с., 3,0-литров V-образен 6-цилиндров турбодизелов агрегат 3.0 TDI с 231 или 286 к.с. и plug-in хибриден вариант със зареждане в контакта eHybrid, комбиниращ 3,0-литров 6-цилиндров бензинов турбодвигател и електромотор с мощност 381 к.с.

Снимка: Volkswagen

Най-мощният вариант на новия Touareg eHybrid се задвижва от 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател със система за принудително пълнене с турбокомпресор и електромотор със сумарна системна мощност от 462 к.с. и максимален системен въртящ момент от 700 Нм.

Тази впечатляваща сила позволява времето за ускорение от място до 100 км/ч да бъде сведено до 5,1 секунди, а максималната скорост да достигне 250 км/ч. При заредена батерия, комбинираният разход на гориво на Touareg R eHybrid е едва 2,4 л/100 км, а средната консумация на електроенергия е 24,2 кВтч/100 км според WLTP.

Снимка: Volkswagen

Сред новостите при новия Volkswagen Touareg R eHybrid е свързаният с електрониката за управление на окачването сензор за натоварване на покрива, който създава предпоставки за още по-голяма стабилност и прецизност както в динамични, така и в комфортни режими на движение.

В зависимост от версията, обновеният Touareg се предлага с иновативни технологии на окачването като активна компенсация при накланяне или адаптивна ходова част, както и управление на всички колела. Това допълнително подобрява динамиката на шофиране на първокласния германски SUV.

Снимка: Volkswagen

Всички версии на новия Volkswagen Touareg са съчетани с 8-степенна автоматична скоростна кутия и постоянно задвижване на всички колела 4Motion. Новият Touareg е станал още по-комфортен, като опциите включват въздушно окачване, активни стабилизатори и напълно управляемо шаси. Поставен е сензор за наличие на багаж на покрива.

Новият флагман Volkswagen Touareg R eHybrid се отличава с изключително богато стандартно оборудване, което включва водещи характеристики, като спортна външност с открояващо се оформление Black Style, включително специфични вложки R на предната броня, черни накрайници на ауспуховите тръби и блестящо черни релси на покрива.

Снимка: Volkswagen

Има лакирани в синьо спирачни апарати с емблеми R, осветена в червено емблема на VW на задния капак, осветление пред вратите със светлинна емблема R чрез прожектори в корпусите на външните огледала и 21-инчови алуминиеви джанти в комбинация с пневматично окачване.

В интериора на новия Volkswagen Touareg се отличават сини акценти, седалки с кожени тапицерии и декоративни шевове в кристално сиво, по желание с екологично устойчива кожа Puglia и сини шевове, лайстни на праговете със светещи емблеми R, контактен ключ с кожена облицовка и емблема R, панорамен плъзгащ се люк на покрива и четиризонова климатична инсталация.

Снимка: Volkswagen

Допълнителното оборудване на новия Volkswagen Touareg R eHybrid включва функция за дистанционно паркиране, която дава възможност за контрол на маневрите за влизане и напускане на паркомястото от разстояние чрез смартфон с инсталирано приложение Volkswagen App и значително улеснява водача при използване на много тесни пространства за паркиране.

Новият Touareg се предлага в базова версия, две ексклузивни линии - Elegance и R-Line и R eHybrid. Цените на новия Touareg стартират от 145 740 лева и стигат до 176 059 лева. Автомобилите вече на налични в дилърствата на марката в страната и всеки който иска, може да направи тестово шофиране и да поръча своя автомобил. Новият Touareg се произвежда в завода на Volkswagen в Словакия.

Снимка: Volkswagen

Историята на Volkswagen Touareg започва през 2002 г., когато беше представено първото поколение на Touareg, като първия SUV на марката Volkswagen. От тогава са продадени над 1,13 милиона автомобила Touareg. С импулса на времето марката Volkswagen се превърна в един от водещите производители на пълна гама от SUV модели.

Touareg е пионерът на един много успешен сегмент, в който днес Volkswagen предлага от най-малките до най-големите кросоувъри и SUV. Със своята уникална природа на мултифункционално превозно средство за дълги пътувания, теглене и висока проходимост, моделът остава изключително популярен на пазара.