Шестото поколение на Subaru Forester дебютира преди почти година, но досега се предлагаше само за Северна Америка. На всички други пазари предишният Forester се продаваше през цялото това време, въпреки че автомобилите все още се произвеждат в същия завод в Япония. Едва сега Subaru започва да разширява продажбите на новия модел Forester с представянето му в Европа, където ще бъде само като "мек" хибрид.

Вижте новото Subaru Forester  >>  >>  >>

Обещаният по-рано пълноценен хибрид, способен да се движи на електричество, все още не е готов. Той ще бъде представен едва следващата пролет. Междувременно на европейците се предлага "мек" хибрид Subaru Forester e-Boxer, който получи силовия агрегат на своя предшественик и дори мощността му е намалена заради екологичните стандарти.

Снимка: Subaru

Двулитровият боксерен двигател с атмосферно пълнене е преминал от разпределено към директно впръскване, но мощността му е намалена от 150 к.с. и 194 Нм до 136 к.с. и 182 Нм. Безстепенният автоматик с клинова верига Lineartronic е с вграден електромотор с мощност 17 к.с., 66 Нм.

Задвижването на всички колела със съединител на задната ос е стандартно. Батерията с капацитет от само 4,8 Ач (0,6 кВтч) също не е променена. Кросоувърът стана по-голям с дължина 4,67 дължина и по-тежък с 1693 кг, като очаквано загуби своята динамика. Ускорението до 100 км/ч отнема 12,2 секунди. Максималната скорост не е променена и е 188 км/ч.

Снимка: Subaru

Освен в задвижването, новият Forester се различава от американската версия само в нюанси. Компанията възнамерява да привлече клиенти не само с офроуд способности при 220 мм просвет, но и с режими за шофиране извън пътя, и с подобрени системи за безопасност. Новият Forester се предлага стандартно с девет въздушни възглавници и нова версия на системата EyeSight. Обемът на багажника варира от 508 до 1720 литра.

Снимка: Subaru

В Европа продажбите на новия модел ще започнат до края на годината. В момента в България настоящият Forester струва от 78 000 лева. За 27 години от началото производство в Европа на този модел, той все още не е приоритет за Forester. Продадени само 369 000хиляди автомобила от пет поколения, докато общият тираж надхвърля 5 милиона копия, като повече от половината са продадени в САЩ.