Историята на компанията Shelby American е тясно свързана с американския концерн Ford и неговия прочут Mustang. Екипът на Карол Шелби се зае с усъвършенстването на първото поколение Mustang, за да му даде по-прецизни настройки за шофиране в сравнение с фабричните модели. Оттогава всяко поколение на Mustang има версия Shelby.

Вижте как изглежда новото S650 Shelby Super Snake  >>  >>  >>

Новото седмо поколение на Mustang все още няма фабрична модификация на Shelby, но самата компания Carroll Shelby вече показа своя версия на новия Mustang, базиран на най-новото издание на колата на Ford. Новият модел се казва S650 Shelby Super Snake и се различава от серийния Mustang с агресивния си бодикит и с множество подобрения, насочени към по-високата производителност.

Снимка: Shelby

Аеродинамиката е подобрена от допълнителни въздухозаборници в броните и предния капак, сплитер отпред, дифузьор отзад, както и масивно крило от карбон на капака на багажника. Новите предни калници също са от карбонови влакна, а предният капак е от алуминий.

Оригиналните олекотени 20-инчови ковани джанти са изработени от магнезиева сплав и спомагат за намаляване на теглото. Кабриолетът допълнително придоби мощна лента в средата, която предпазва главите на пътниците при евентуално преобръщане. Това е отличителна черта на автомобилите Shelby, която не се среща в серийните модели на Mustang.

Снимка: Shelby

Шасито също е претърпяло значителни модификации, с нови амортисьори и пружини за по-прецизно завиване, както и изпускателна система Borla. Използват се по-големи и по-ефективни спирачки Brembo, които не само намаляват спирачния път, но и издържат по-дълго на състезателната писта благодарение на подобреното охлаждане.

Под предния капак на новото Shelby Super Snake е монтиран 5,0-литров V-образен 8-цилиндров бензинов двигател на Coyote, произвеждащ 480 к.с. Предлага се и компресорна версия на този двигател, на който е инсталиран компресор Whipple, изпускателна система Borla и по-ефективна охладителна система. В този случай мощността се увеличава до над 830 к.с., а комплектът се доставя с подсилени полуоси.

Снимка: Shelby

Клиентите могат да избират между 6-степенна механична или 10-степенна автоматична скоростна кутия. Освен механичните подобрения се предлага отличителен интериорен дизайн с щедро използване на кожа и стилизирана люспеста шарка на змия. Има и традиционни табели със сериен номер на предния панел и под капака, както и стелки и външно осветление със змия.

Снимка: Shelby

През първата година ще бъдат направени 200 купета и 50 кабриолета Shelby Super Snake. Цената не е оповестена, въпреки че производството на колите ще започне това лято. Специално оторизирани дилъри на марката Ford в САЩ започнаха да приемат заявки. За спокойствието на клиентите всяко Shelby Super Snake се предлага с гаранция от 3 години и 60 000 км.