На автомобилното изложение в Пекин дебютира новият електрически кросоувър MINI Aceman. Първото MINI Aceman ще се предлага в две версии, но само с електрическо задвижване и само на предните колела. Със своите размери от 4,07 метра дължина, 1,75 метра широчина и 1,50 метра височина, новото MINI Aceman заема позицията между MINI Cooper и MINI Countryman.

Вижте как изглежда първото MINI Aceman  >>  >>  >>

Новият модел е с 217 мм по-дълъг от Cooper с три врати и с 354 мм по-къс от по-големия кросоувър Countryman. Предните и задните светлини на Aceman разполагат с персонализиран светлинен подпис с три опции за избор. Външната декорация и дизайнът на джантите с диаметър от 17 до 19 инча също зависят от избраното ниво на оборудване, което може да бъде Essential, Classic, Favored и спортното John Cooper Works.

Снимка: MINI

Прогресивният дизайн на новото MINI Aceman позволява пет удобни седалки при дължина на автомобила малко над 4 метра. В интериора на новото MINI Aceman е внедрен познатият преден панел с кръгъл OLED дисплей с диаметър 240 мм. Той отговаря не само за мултимедията с операционна система MINI OS 9, но и за показанията на инструментите, тъй като тук няма традиционни инструменти пред водача. Срещу доплащане се предлагат прожекционен дисплей и цветомузика на предния панел.

Снимка: MINI

Под централния дисплей има блок от аналогови превключватели, в които са разположени селекторът на автоматичната скоростна кутия, бутонът за ръчната спирачка, въртящият се лост за стартиране на автомобила и бутонът за аварийна спирачка. Специално е подчертано рационалното използване на вътрешното пространство за петима души. Обемът на багажника варира от 300 литра под рафта до 1005 литра със сгънати задни седалки.

Снимка: MINI

Напълно електрическото задвижване на MINI Aceman дава нов тласък на типичното за MINI усещане за управление на картинг. Традиционните ценности на марката, заедно с модерните асистиращи системи и типичния за марката дизайн, проправят пътя на MINI към напълно електрическото бъдеще. Новото MINI Aceman се предлага само с напълно електрическо задвижване и позволява мобилност с нулеви локални емисии. В градската среда и при разходки отвъд нея ефективният електромотор осигурява типичната за MINI радост от шофирането.

При въвеждането на пазара новото MINI Aceman ще се предлага във вариантите MINI Aceman E с електромотор с мощност 184 к.с. и въртящ момент 290 Нм, а капацитетът на батерията е 42,7 кВтч. Автономният пробег е до 310 км според цикъла WLTP, средният разход на ток е между 14,1-14,9 кВтч/100 км според WLTP, ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7,9 секунди, а максималната скорост е 160 км/ч.

Снимка: MINI

По-мощното MINI Aceman SE има електромотор с 218 к.с. и 330 Нм въртящ момент, както и по-голяма батерия с капацитет от 54,2 кВтч. При него ускорението от място до 100 км/ч отнема 7,1 секунди, а максималната скорост достига 170 км/ч. Средният разход на електроенергия е между 13,9 и 14,8 кВтч/100 км, а автономният пробег е увеличен до 406 км според WLTP.

Батерията на новото MINI Aceman може да бъде зареждана с променлив ток с мощност 11 кВт. Бързото зареждане с прав ток е възможно при MINI Aceman E със 75 кВт и при Aceman SE с до 95 кВт. По този начин на съответната бърза зарядна станция батерията може да бъде заредена от 10 до 80% за по-малко от 30 минути. При активирана навигация на MINI високоволтовата батерия може да бъде перфектно темперирана за ефективно зареждане в зависимост от метеорологичните условия. Това значително съкращава времето за зареждане, особено при ниска външна температура.

Снимка: MINI

За прозрачен и лесен процес на зареждане клиентът може да оптимизира зареждането на батерията на автомобила, като използва лесно разбираеми опции за настройка. Например - избиране на начален час за зареждане или задаване на конкретен времеви прозорец за зареждане. Предварително може да се определи и точна целева стойност за капацитета на батерията.

За особено приятен старт на пътуването, зареждането може да приключи до зададен час на тръгване и към този момент интериорът на автомобила може да бъде климатизиран до желаната температура. Приложението MINI App предоставя удобен преглед на процеса на зареждане, дори и от дистанция. Това включва подробности за текущото състояние на батерията, оптимизиран за зареждане план за маршрут и историята на зареждането до момента - включително всички разходи и спестявания.

Снимка: MINI

Окачването осигурява спортен характер на новото MINI Aceman, като резултатът е и типичната за марката радост от шофирането. Гумите с диаметър 654 мм повишават динамиката на управлението и комфорта на возене. Новото MINI Aceman е оборудвано с със система от прецизни амортисьори и предварително напрегнати стабилизатори. Тези стабилизатори повишават прецизността на кормилното управление и стабилността по курса и в същото време осигуряват добра опора срещу странично наклоняване.

Прецизните настройки на кормилното управление и системите за контрол на стабилността, по избор за комфортно или спортно шофиране, гарантират изключително изживяване при пътуване във всяка ситуация. Реакциите на електрическото задвижване при натискане на педала на газта са оптимизирани за спортен стил на шофиране. Пъргавото и динамично поведение на пътя се подчертава и от директното кормилно управление с предавателно число от 59,5 мм ход на зъбната рейка при един оборот на волана.

Снимка: MINI

В комбинация с точното и информативно усещане при спиране интегрираната спирачна система повишава комфорта на возене чрез надеждна стабилизация. В комбинация с множеството асистиращи системи късият спирачен път повишава сигурността. За индивидуално настроено изживяване при шофиране се предлагат режими MINI Experience с характеристики на окачването с различна насоченост. Радостта от шофирането може да бъде повишена чрез настройки на поведението на кормилното управление и специално калибрирани прагове на намеса на контрола на сцеплението.

Новото MINI Aceman ще се появи на пазарите в Китай и Европа в навечерието на есента. Сега производството ще бъде установено в Китай, но през 2026 г. Aceman ще започне да се произвежда в основния завод на MINI в Оксфорд, Великобритания. Неотдавна бяха отпуснати 600 милиона британски лири за преоборудване на завода.