Изцяло електрическото Volvo EX90 вече е на път към клиентите си. Първата партида от новия електрически флагман на шведската марка в момента пътува към дилърите в САЩ и Европа, а първите клиенти ще получат автомобилите си преди края на септември.

Вижте новото Volvo EX90 по пътищата в Калифорния  >>  >>  >>

Производството на новото Volvo EX90 започна по-рано тази година в завода на марката в САЩ, близо до Чарлстън, Южна Каролина. Капацитетът му достига 150 000 автомобила годишно. През последните години Volvo направи значителни инвестиции в неговите съоръжения, обновявайки и разширявайки бояджийските и каросерийните цехове. Заводът вече разполага и с модерна производствена линия за батерии. С тези инвестиции заводът в САЩ е добре подготвен за старта на продажбите.

Снимка: Volvo

Новото Volvo EX90 е базирано на следваща напълно електрическа технологична платформа с автономен пробег до 600 км според реалистичния цикъл WLTP. При проектирането му инженерите са си поставили целта това да бъде най-безопасният автомобил, който някога са създавали. В новия модел има изобилие от технологии за пасивна и активна безопасност от следващо поколение и софтуер, информиран от набор от усъвършенствани сензори.

Новото Volvo EX90 е пионер в много области. Това е първото Volvo, оборудвано с LiDar - технология за дистанционно измерване на разстояния чрез осветяване на целта с лазерна светлина и измерване времето, за което отразената светлина се връща до сензора. Също така това е първият модел на Volvo с основна изчислителна технология. Освен това е и първият модел на Volvo с двупосочно зареждане, допринасяйки за по-балансирана мрежа и по-голямо използване на възобновяеми енергийни източници в обществото. Новото EX90 е първият автомобил в света с режим Abbey Road Studios, който се предлага с опционалната аудиосистема Bowers & Wilkins от най-високо ниво.

Снимка: Volvo

Новото Volvo EX90 представлява също така огромен скок за компанията като първият автомобил на Volvo, оборудван с авангардна компютърна технология. Интегрираният компютър с изкуствен интелект е базиран на платформата Nvidia Drive. Тази революционна технология, плюс платформата Snapdragon Cockpit и софтуер, разработен от инженерите на Volvo Cars, работят безупречно за управление на ключовите функции в автомобила, от безопасност и инфотейнмънт до управление на батерията. Резултатът е по-отзивчиво и удобно изживяване по време на шофиране.

Снимка: Volvo

Новото Volvo EX90 е оборудвано с вградени приложения на Google, както и с набор от сензори, включително радари, камери и LiDar от Luminar за подобрена безопасност. Събирането на данни от сензорите, в комбинация с постоянно активна 5G връзка и редовните актуализации на софтуера, позволяват да се подобряват функциите на автомобила и да се разширява неговата функционалност с времето. Новото Volvo EX90 е проектирано да се развива заедно с технологиите.

Снимка: Volvo

Новото Volvo EX90 поставя нови стандарти за безопасност, устойчивост, динамика и технологии, ориентирани към човека, които правят живота по-лесен и по-приятен. По време на тестовете на автомобила компанията постави високи изисквания и го подложи на максимално натоварване. Главният изпълнителен директор Джим Роуън лично тества Volvo EX90 през последните няколко седмици. Той е направил дълго пътуване през САЩ, от завода близо до Чарлстън в Южна Каролина до Калифорния.

Снимка: Volvo

"След това пътуване мога уверено да кажа, че Volvo EX90 е най-добрият автомобил, който някога сме създавали", каза Джим Роуън. "След като го карахме 950 км през три щата в САЩ при различни условия и пътни настилки, имам само положителни впечатления. Зареждането, управлението, комфортът на возене, тишината в купето и висококачествената аудиосистема, надеждността, технологията и усещането от интерфейса са първокласни, никога не съм управлявал Volvo като това. EX90 е началото на нова ера за Volvo Cars и тя започва сега", допълни Джим Роуън.