През тази година беше представен новият Range Rover Velar. Зададохме няколко въпроса на господин Волен Чинков, за да разберем с какво най-вече се отличава новата версия на Velar за моделната 2024 година.

Вижте новия Range Rover Velar в детайли  >>  >>  >>

Волен Чинков е бранд мениджър на JLR за България в официалния вносител на марките Jaguar и Land Rover у нас - "Мото-Пфое". Кариерата му в автомобилния бизнес започва през 2008 г. в "Мото-Пфое" като специалист по маркетинг и комуникации. За последните 15 години работи на няколко позиции във фирмата, като следва професионалното си развитие и постоянно подобрява уменията си и квалификацията си.

Снимка: LAP.bg

- Първият Range Rover Velar беше представен през 2017 г., като оттогава луксозният британски SUV постоянно се усъвършенства. С какво е по-добър новият модел?

- Новият Range Rover Velar е чист израз на модерния лукс, съдържащ най-новите технологии, характерния за Range Rover финес и впечатляващия нов изчистен, дизайн на бранда. Новият Velar е безупречен пример за модернистична дизайнерска философия. Той е завладяващо привлекателен. Може да звучи нескромно, но този модел няма конкуренция.

Снимка: Ангел Юруков - Dir.bg

- Във външния вид на новия Range Rover Velar сякаш няма съществени промени. Какви са новостите в дизайна на новия Range Rover Velar и до колко променят външния му вид?

- Много ярко приятно впечатление прави новата предна решетка, която се съчетава по прекрасен начин с характерния за Velar "плаващ" покрив. В унисон те подчертават динамиката на автомобила, както и неговата агресивна и спортна осанка. Новите супер тънки пикселизирани LED предни фарове постигат един завършен, техничен и ювелирен външен вид на модела. Общо взето видите ли този автомобил на огледалото за обратно виждане, знаете, че трябва да се отдръпнете.

Снимка: Ангел Юруков - Dir.bg

- Какво ново могат да открият потребителите в интериора на новия Range Rover Velar?

- По отношение на интериора новият Velar осигурява повишен комфорт и допълнителни функции за удобство, които спомагат за много по-силното усещане на благосъстояние. Всеки детайл вътре в купето е с впечатляваща майсторска изработка. Безспорно истинско удоволствие и наслада ще изпитате от най-новото поколение на информационно-развлекателната система Pivi Pro. Тя заема централно място със своя единичен 11,4-инчов "реещ се" извит стъклен дисплей. Той е ергономично позициониран по-високо и с по-лесен достъп, за минимизиране на разсейването и отраженията. Системата контролира по цифров път всички функции, свързани с шофирането, комфорта и удобството на борда. Тя е интуитивна и интелигентна и работи в хармония с гласов изкуствен интелект за по-бърза и по-лесна употреба.

Снимка: Ангел Юруков - Dir.bg

- Безспорно Range Rover Velar е много луксозен британски SUV, който предполага използването на кожа в салона. Има ли алтернатива на кожените тапицерии в интериора, които също да изглеждат и да се усещат луксозно?

- Новият Range Rover Velar продължава да предлага опция за интериора без наличие на кожа с нови дизайни на седалките и нови материали. Тя комбинира вълна от датските текстилни експерти Kvadrat с полиуретанови текстилни вложки Ultrafabrics. Вдъхновени от шиенето по поръчка, смесените вълнени тъкани Kvadrat са 58% по-леки от кожата и осигуряват модерен външен вид и подобрено тактилно усещане за съвременен прочит на традиционния лукс на Range Rover.

Снимка: Ангел Юруков - Dir.bg

Иновативният текстил е бил подложен на щателни вътрешни изпитвания за издръжливост в лабораторията за тестване на материалите на Range Rover, за да е сигурно, че ще предоставя характерната здравина през целия експлоатационен живот на автомобила. Текстилът е преминал през 60 000 цикъла на абразивно износване - еквивалент на 10 години употреба - заедно с UV изпитвания, симулиращи три години излагане на силна слънчева светлина, в рамките само на един месец.

- През последните няколко години въздухът в големите градове е изключително мръсен. Как работи системата за осигуряване на по-чист въздух в интериора?

- В този аспект новият Range Rover Velar разполага с една наистина прекрасна система - Cabin Air Purification Plus. Тя има за цел да подпомогне комфорта и бдителността на пътниците в стремежа да осигури отлично качество на въздуха. Управлението на въглеродни емисии и филтрацията на фини прахови частици с размер до 2,5 µm в купето подобряват средата чрез следене на въздуха вътре и вън и съответно адаптиране за най-добрите показатели по отношение качество на въздуха. Не на последно място боравенето със системата е изключително удобно. За да я активира, водачът просто трябва да натиснат бутона Purify (Пречистване) на страницата Air Quality (Качество на въздуха) в системата Pivi Pro. Мигновено може да се усети драстичното намаляване на нивото на вредни алергени и частици в автомобила. Системата комбинира също технологията nanoe X technology, за да се бори с патогените и да спомогне за значително намаляване на вируси, бактерии и алергени.

Снимка: Ангел Юруков - Dir.bg

- Още първото издание на Range Rover Velar се отличаваше с много добра шумоизолация. Подобрена ли е при новия модел?

- Интересно е да се отбележи още, че уютният интериор свежда до минимум шума от пътя с новаторската технология за активно шумопотискане - гарантираща, че новият Range Rover Velar е най-тихият автомобил в своя клас по отношение на шума от пътя. Неговата технология от ново поколение отчита външните честоти и автоматично генерира антишум чрез аудиосистемата на автомобила, като намалява общите нива на шум в интериора с минимум 4dB - еквивалент на намаляване на звука с четири стъпки. Впечатляващо, нали?

- Да, наистина е впечатляващо! За да се направят актуализации на софтуера на автомобила, необходимо ли е собственикът да посещава сервиза или се извършват онлайн?

- 80% от общите електронни блокове за управление в автомобила, обхващащи системата Pivi Pro, навигационните карти и бордовата диагностика, както и системите на шасито и силовия агрегат, са в състояние да се актуализират безжично. Така Range Rover Velar може да получава най-новия софтуер по въздуха без да е необходимо да се посещава търговец или сервиз. Бързо лесно и удобно с мисъл за времето на собственика, което е все по-оскъдно в днешното забързано ежедневие.

Снимка: Ангел Юруков - Dir.bg

- С какви двигатели се предлага новия Range Rover Velar, запазват ли се бензиновите и дизеловите агрегати, има ли хибридни и Plug-in хибридни версии?

- Новият Velar се предлага с широка гама двигатели, включващи дизел, бензин и хибрид. Дизеловите агрегати са с мощности съответно от 204 и 300 к.с., докато бензиновите предлагат производителност от 250 и 400 к.с. На мен лично много приятно впечатление ми прави хибридния вариант с 404 к.с. Балансът между шофиране само с електрическа енергия и бензинова производителност означава, че този избор е идеален за кратки градски пътувания и по-дълги пътешествия. Той има очакван пробег в реални условия от 64 км - достатъчен да гарантира, че средното ежедневно разстояние, изминавано с един градски автомобил, би могло да бъде постигнато с нулеви вредни емисии и разход на гориво. За по-дълги разстояния plug-in хибридният силов агрегат осигурява комбиниран пробег в реални условия от 684 км на бензин и електрическа енергия.

Снимка: Ангел Юруков - Dir.bg

Новият Velar може да се похвали, че е един от много малкото plug-in електрически хибридни автомобили, които са в състояние да се зареждат бързо с постоянен ток, като зареждане от 0 до 80% е възможно само за 30 минути извън дома със зарядно с мощност 50 кВт. Вкъщи той може да се зареди от 0 до 100% с променливотоково зарядно с мощност 7 кВт за около два часа и половина.

- Кои системи за сигурност и асистенция на водача във Velar бихте изтъкнали като много полезни и ефективни в екстремни ситуации на пътя?

- Характерните за Range Rover комфорт и финес на возенето се постигат с усъвършенствани настройки на шасито и окачването в новия Velar. Електронното въздушно окачване осигурява спокоен комфорт, запазвайки стабилност по по-неравни пътища, като същевременно изглажда неравностите с Адаптивна динамика, която е усъвършенствана система на шасито, която непрекъснато променя демпфериращите сили на всяко колело. Може да бъдете сигурни, че при екстремна ситуация на пътя, Вашият Velar ще реагира по-интуитивно от всеки друг, за да спаси Вашия живот и този на близките Ви. Разбира се, като един истински луксозен автомобил, той разполага и с всички съвременни системи за безопасност, в т.ч. система за автономно спиране, система за следене състоянието на водача, асистент за сляпа точка, система за поддържане на лентата и безброй други.

Снимка: Ангел Юруков - Dir.bg

- Безспорно Range Rover Velar носи гените на истински Land Rover и се отличава със забележителна проходимост. Какви системи помагат за шофиране в офроуд, като сняг и кални коловози например?

- Отличното представяне на всякакви терени е гарантиран патент за марката и това е известно дори на малките деца. Land Rover е синоним на автомобил, който може да те отведе до предела на възможностите ти. И отвъд! Интелигентната система за задвижване на всички колела (AWD) с въртящ момент при поискване предоставя оптимално разпределение на въртящия момент, подходящо за условията, независимо дали шофирате динамично на пътя или потегляте от спряло положение по хлъзгави настилки.

Снимка: Ангел Юруков - Dir.bg

Системата Terrain Response 2 е достъпна чрез Pivi Pro и позволява на водача да регулира настройките на автомобила спрямо средата на шофиране с избор между режими Еко, Комфорт, Трева-Чакъл-Сняг, Кал-Коловози, Пясък, Динамичен и Автоматичен. Всеки от тях променя калибрирането на двигателя, трансмисията, системата за задвижване на всички колела, окачването и системите за контрол на стабилността за оптимално сцепление, стабилност безопасност.

- Кое ниво на оборудване бихте препоръчали на бъдещите клиенти на Range Rover Velar, като оптимално съотношение цена/предлагане?

- Това е индивидуален въпрос за всеки отделен клиент на база възможности и бюджет. Дори най-базовото ниво на оборудване включва огромен набор от екстри, стандартно включени за модела. Разбира се, върхът на айсберга е оборудването във версия Autobiography. И опитът ни показва, че именно най-високото ниво на оборудване е предпочитаният избор за нашите клиенти. И това е разбираемо. Когато един човек е на толкова високо ниво в личен и професионален план, за да може да си позволи Velar, той не прави компромиси по отношение на собствения си лукс и комфорт. Той се асоциира с марката и точно като нея става еталон за върховен стандарт.