Първите изображения на новия Hyundai Santa Fe бяха публикувани в средата на юли. Компанията Hyundai ни даде достатъчно време, за да свикнем с външния вид на новото Santa Fe. Сега е време да се запознаем по-подробно с петото поколение на кросоувъра, с техническите спецификации и с друга интересна информация.

Изцяло новият Hyundai Santa Fe дебютира днес, като за фон на глобалната световна дигитална премиера беше избран красивия регион на Санта Фе в щата Ню Мексико. По този начин Hyundai отбелязва наследството и емблематичното значение на Santa Fe за целия свят.

Вижте още снимки на новия Hyundai Santa Fe  >>  >>  >>

Петото поколение на Hyundai Santa Fe е по-атрактивен SUV, готов за приключения, с водещо в класа си вътрешно пространство, благодарение на по-дългото междуосие и по-широкия ъгъл на отваряне на капака на багажника. По-дългото междуосие води и до повече място на третия ред седалки.

Снимка: Hyundai

Широката задна врата на изцяло новия Hyundai Santa Fe свързва интериора с екстериора, за да предложи още повече преживявания на своите потребители. Зоната на багажника, която преди беше място за съхранение, сега се превръща в закрита тераса, която може да се използва, за да се наслаждавате директно на природата.

Снимка: Hyundai

При разработката на новото Santa Fe от няколко години насам, Hyundai се фокусира върху по-широкото пространство в задната част на автомобила и преминава към оформяне на детайлите във вътрешното пространство. Квадратната форма и дългото междуосие на новия модел му помагат да придобие солидна визия, докато деликатно изработеният външен дизайн е много подходящ за всички условия.

Предната част на изцяло новия Hyundai Santa Fe прави силно първо впечатление, благодарение на високия преден капак, H-образните фарове и рязко очертаните калници. Задните H-образни фарове и дизайнът на долната предна престилка черпят вдъхновение от емблемата на Hyundai, за да създадат смел и отличителен образ.

Погледнат отзад, новият Hyundai Santa Fe се отличава с по-широката си задна врата и подсилва усещането за солидност, като същевременно H-образните задни светлини са в унисон с предните фарове, за да осигурят на изцяло новия SUV ярко присъствие на пътя.

Снимка: Hyundai

Гланцовата черна боя, нанесена върху външната облицовка, използва рециклирани материали. Сред цветовете на екстериора за пазарите в Северна Америка е специален сив нюанс Ecotronic, който използва метод за покритие с естествен бамбуков въглен.

Изцяло новият интериор на Hyundai Santa Fe е в хармония с външния вид на модела, като подчертава хоризонталните и вертикални дизайнерски елементи и съответства на тона и настроението на екстериора. Арматурното табло и отворите за въздух в купето също са с H-образен дизайн.

Снимка: Hyundai

Новият интериор се предлага с полезни функции за комфорт, като възможност за безжично зареждане за два смартфона, панорамен извит дисплей, който обхваща 12,3-инчовия цифров екран и информационно-развлекателната система, която подобрява видимостта на водача.

В целия интериор на Hyundai Santa Fe са използвани екологични материали за меките повърхности, като тапицерията, стелките, облегалките на седалките и покритията като аварийна подложка, тапицерия на вратите и седалките. По-специално седалките от изкуствена кожа са изработени от материали, които минимизират опасностите за човешкото здраве.

Снимка: Hyundai

Изцяло новият Hyundai Santa Fe е пълен с комфортни функции за удобство, водещи за този сегмент. Релаксиращата седалка на първия ред с опора за краката позволява на пътниците да се отпуснат в удобна позиция, а 6,6-инчовият сензорен дисплей за управление на климатика прави настройките на отоплението и охлаждането още по-интуитивни. При варианта с 6 места двете отделни седалки на втория ред с ръчно наклоняване и подлакътници осигуряват удобно пътуване за пътниците отзад.

Снимка: Hyundai

Изцяло новият Hyundai Santa Fe предлага първото в света място за съхранение на централната конзола, което може да се отваря както от пътниците отпред, така и от пътниците отзад. Когато изгледът отзад е възпрепятстван от предмети в багажника, цифровото централно огледало позволява на водача да вижда какво се случва зад автомобила и с по-ярък образ му помага да вижда по-добре през нощта.

Актуализациите по въздуха винаги поддържат системите на автомобила с най-новия софтуер чрез безжично актуализиране на ключовите контролери, без да е необходимо посещение в сервиз на Hyundai. Има и нова функция с дигитален ключ за дистанционно отключване и стартиране на двигателя чрез смартфона на клиента, използвайки комуникация с Bluetooth.

Снимка: Hyundai

С увеличената си 4,83 метра дължина, просторният SUV предлага още повече място и комфорт за пътниците. Височината е увеличена до 1,77 метра и осигурява повече пространство за главите, широчината вече е 1,90 метра, а междуосието е 2,82 метра.

В изцяло новия Hyundai Santa Fe увеличеното вътрешно пространство е довело до повече място за краката на втория и третия ред, съответно до 1075 мм на втория ред и 1055 мм на третия ред. Височината за пътниците зад водача е увеличена до 958 мм, а самите седалки на третия ред са вече 282 мм.

Снимка: Hyundai

С по-дълго междуосие, изцяло новият Hyundai Santa Fe предлага водещо в класа вътрешно пространство. Напълно сгъваемите седалки на втория и третия ред създават подобно на тераса пространство отзад с по-широко отворена задна врата, което позволява на потребителите да се наслаждават на природата от автомобила.

Дизайнерите аргументират решението си след внимателно анализиране на нагласите на клиентите по целия свят, а именно отчитат повишен интерес към активния начин на живот и повече активности сред природата.

Снимка: Hyundai

Изцяло новият Hyundai Santa Fe осигурява водещ в класа си товарен капацитет и голям ъгъл на отваряне на задната врата, който е чудесен за градския начин на живот и впечатлява при използване на открито, предлагайки много място за всичко, от спортно оборудване до екипировка за къмпинг.

Новият кросоувър увеличава максимално функционалността на открито със скрита ръкохватка, разположена в C-колоната за подобрен достъп до покрива.

Снимка: Hyundai

В Южна Корея и Северна Америка изцяло новият Hyundai Santa Fe ще се предлага с два варианта на задвижване. Бензиновият 2,5-литров 4-цилиндров двигател 2,5T GDI с турбокомпресор осигурява максимална мощност от 281 к.с. и максимален въртящ момент от 420 Нм.

Хибридният 1,6-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор 1.6T GDI HEV осигурява максимална мощност от 180 к.с. и въртящ момент от 270 Нм, а с електромотора общата мощност достига 235 к.с.  

Снимка: Hyundai

В Европа изцяло новият Hyundai Santa Fe ще се предлага с две опции за задвижване, включително същия 1,6-литров 4-цилиндров хибриден агрегат с турбокомпресор 1.6T GDI HEV и 6-степенна автоматична скоростна кутия със системна мощност от 235 к.с.

Ще има и Plug-in хибрид с 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор 1.6T GDI PHEV с максимална мощност от 160 к.с. и максимален въртящ момент от 420 Нм, комбиниран също с 6-степенна автоматична скоростна кутия. В зависимост от версията, задвижването е предно или на всички колела.

Снимка: Hyundai

Изцяло новият Hyundai Santa Fe е добре оборудван с много функции за безопасност и асистенти при шофиране, които осигуряват комфортно и уверено изживяване на пътя. Асистентът за избягване на челен сблъсък предупреждава водача и инициира аварийно спиране, ако автомобилът отпред внезапно намали или ако налице е риск от сблъсък.

Асистентът за следене на пътното платно използва камера, монтирана на предното стъкло, за да разпознава движението на автомобила и помага за осигуряване на леко завиване, за да върне автомобила обратно в центъра на лентата.

Снимка: Hyundai

Нова система следи погледа на шофьора, анализира вниманието на водача и предупреждава, когато е необходимо. Интелигентният круиз-контрол, базиран на навигацията, помага за поддържане на безопасна скорост при завои на магистрала.

Асистентът за шофиране по магистрала помага за поддържане на зададена скорост и разстояние от автомобила отпред. Той също така помага при смяна на лентата, докато шофирате по магистрала и помага за връщането на колата в лентата.

Снимка: Hyundai

Сред другите функции за помощ и безопасност са интелигентен асистент за ограничаване на скоростта, камера за задно виждане, асистент за избягване на сблъсък при напречен трафик отзад, предупреждение за разстояние при паркиране отпред и отзад, камери за 360-градусов изглед от всички страни на колата, интелигентен асистент за дистанционно паркиране и асистент за безопасно излизане от автомобила.

Hyundai Santa Fe XRT Concept

Снимка: Hyundai

Продажбите на изцяло новия Hyundai Santa Fe в Южна Корея се очаква да започнат през есента на тази година, а в Северна Америка и Европа - през първата половина на 2024 г.

Hyundai също представи концептуалния модел Santa Fe XRT Concept, създаден да задоволи разнообразните нужди на любителите на открито. Концепцията XRT е проектирана, да се справя с лекота и увереност с предизвикателните терени.