Глобалният производител Stellantis, който обединява в себе си марките на концерна PSA и FIAT-Chrysler, продължава партньорството си с технологичната компания Factorial за ускоряване на елекрификацията чрез внедряване на твърдотелни батерии в следващото поколение електрически превозни средства. Тази стъпка е част от инвестицията на Stellantis във Factorial, започнала през 2021 година, в размер на 75 милиона долара.

Демонстрационен автопарк от изцяло нови автомобили Dodge Charger Daytona, оборудвани с твърдотелните батерии на Factorial, ще бъде пуснат за тестове на пътя до 2026 година Това ще подпомогне валидирането на новата батерийна технология FEST (Factorial Electrolyte System Technology) и оценката на нейното изпълнение в реални пътни условия.

Dodge Charger Daytona

Снимка: Stellantis

Технологията FEST предоставя специфична енергийна плътност над 390 Втч/кг и предлага значителни предимства пред традиционните литиево-йонни батерии като по-висока енергийна плътност, намалено тегло, подобрена производителност и потенциал за по-достъпна цена на електромобилите. Следвайки стратегическия си план Dare Forward 2023, производителят Stellantis избира да приложи FEST с мултиенергийната си платформа STLA Large, фокусирайки се върху електрически SUV и автомобили от марките Jeep, Dodge, Chrysler, Alfa Romeo и Maserati. Платформата STLA Large е проектирана да поддържа до 2 милиона превозни средства в световен мащаб, което я прави подходяща за иновативната батерийна технология.

Dodge Charger Daytona

Снимка: Stellantis

"Този демонстрационен автопарк е важен етап в партньорство ни с Factorial", отбеляза Нед Кюрик, главен инженер и технологичен директор на Stellantis. "Чрез интегриране на иновативната батерийна технология на Factorial в платформата STLA Large ще подобрим нашата гама електромобили и през следващите години ще осигурим на клиентите ни по-добра производителност, по-дълъг пробег и по-бързо зареждане", допълни Нед Кюрик.

Dodge Charger Daytona

Снимка: Stellantis

"За нас е чест да си сътрудничим със Stellantis и да допринесем за по-бързата глобална електрификация", каза Сию Хуанг, главен изпълнителен директор и съосновател на Factorial. "Вярваме, че твърдотелната технология ще изиграе ключова роля в създаването на следващото поколение електромобили с подобрена производителност и намалени разходи", допълни Сию Хуанг.

Партньорството между Stellantis и Factorial подчертава нарастващата значимост на твърдотелните батерии в света на електрическите превозни средства и отразява споделения ангажимент към технологични иновации и устойчив транспорт.