Германският концерн Mercedes-Benz се готви да пусне най-новата си операционна система MB.OS. След години на разработка, операционната система беше представена на обществеността за първи път на изложението за потребителска електроника Consumer Electronics Show (CES) 2024, което се провежда от 9 до 12 януари в Лас Вегас, щата Невада в САЩ.

Вижте новата операционна система на Mercedes-Benz  >>  >>  >>

Акцентите включват базиран на изкуствен интелект виртуален асистент, набор от музика и приложения за игри, както и 3D екран за игри за показване на по-сложни графики. Софтуерът на MB.OS е независим от информационно-развлекателната система MBUX и е предназначен да работи по-бързо и по-ефективно от настоящите системи на Mercedes-Benz с по-висока изчислителна мощност и подобрена реакция.

Снимка: Mercedes

Едно от най-значимите подобрения е MBUX Virtual Assistant, който използва генериращ изкуствен интелект и голям собствен езиков модел. Това има за цел да направи разговорите и гласовата обратна връзка още по-естествени. Системата също така е предназначена да прави подробни предложения въз основа на рутинни процедури и да създава настроения, които се адаптират към тези на водача.

Както при днешния гласов асистент MBUX, който познаваме като Hey Mercedes, виртуалният асистент може да отговаря на заявки на естествен език. "Гладен съм" е популярен пример. Въпреки това, когато Hey Mercedes просто би препоръчало няколко ресторанта наблизо, виртуалният асистент на MBUX сега обобщава менюто и отзивите, за да помогне на шофьора да вземе решение за дестинация.

Снимка: Mercedes

Системата за изкуствен интелект също предлага функции и маршрути въз основа на рутинните процедури на водача. Това включва резервиране на места за паркиране предварително или насрочване на нов час за срещи, ако закъснеете. Виртуалният асистент също може да адаптира своите функции към душевното състояние на водача. Ако усети, че сте разочаровани или раздразнени, молбите и отговорите му ще бъдат по-кратки и по-директни.

Ако сте напълно в добро настроение, гласът на виртуалния асистент ще бъде по-весел и по-приказлив. Той дори може да показва емоции чрез своето "лице", което е поле от звезди на централния дисплей. Полето може да промени цвета си и да се появят икони за "Харесвам", "Празнувам", "Смея се" или "Потвърждавам".

Снимка: Mercedes

Автомобилите Mercedes-Benz с операционна система MB.OS ще имат и 3D навигация. Новият асистент се възползва от ясната графика и подробните инструкции за шофиране. Различните дисплеи в навигационния модул са предназначени да подпомагат водача.

Показват се околните превозни средства и улични знаци. Системата също така препоръчва лентите за движение и показва упътвания в реално време. Дисплеят на околностите в новата навигационна система включва също сгради, време на деня и метеорологични условия.

Снимка: Mercedes

Автомобилите Mercedes-Benz, оборудвани с MB.OS, ще получат и нова версия на MBUX. В бъдеще това ще включва Audible и Amazon Music. За съдържание, поддържащо Dolby Atmos, системата ще синхронизира високоговорителите, околното осветление и високоговорителите на седалките, за да подобри изживяването.

Новият гласов асистент MBUX включва партньорство със Sony Pictures Entertainment, благодарение на което има видео игри като Gran Turismo или Spider Man, както и различни ретро игри, включително и игра, разработена съвместно с Mercedes-Benz.

Снимка: Mercedes

Първото приложение на MB.OS ще се види в производствената версия на прототипа Concept CLA, който се очаква да излезе на пазара по-късно тази година. Новото поколение на CLA е базирано на така наречената MMA платформа. Той ще бъде оптимизиран за чисто електрическо задвижване, но ще се предлага и с опции за двигател с вътрешно горене.

Операционната система MB.OS постепенно ще се използва и в други модели на Mercedes-Benz. Някои от функциите на новата система обаче ще бъдат достъпни и чрез безжични актуализации като част от информационно-развлекателния пакет MBUX.