През 2021 година беше представен прототип на кросоувъра Dacia Bigster, а серийната му версия трябва да бъде представена през есента на 2024 г. и да пристигне при дилърите в средата на 2025 г.

Визуално новият кросоувър на румънската марка почти няма да се различава от концептуалния модел, който виждате на снимките. Той ще запази масивния вид на каросерията с остри ръбове и щампи, както и с мускулести калници.

Снимка: Dacia

Дължината на новия високопроходим модел ще бъде приблизително 4,60 метра. От Dacia обещават, че салонът на новия Bigster ще бъде още по-просторен и удобен в сравнение с Duster, а багажното отделение ще е по-голямо.

Това ще доведе до по-дълга задна врата, специфичен заден прозорец и квадратна задница, които са от съществено значение за настаняване на до 7 човека или предлагане на огромен обем на багажника. В салона ще се появят още две седалки на третия ред. В кокпита ще открием дигитални екрани и панорамен люк на покрива.

Снимка: Dacia

Новият кросоувър на Dacia ще се предлага с електрифицирани двигатели с 48-волтова мека хибридна система на 1,2-литровия 3-цилиндров бензинов турбомотор. При пускането на пазара Bigster ще заложи на двигателя 1.2 MHEV със 140 к.с., свързан с новата автоматична скоростна кутия с двоен съединител и трансмисия 4х4.

Новият Bigster ще въведе електрически диференциал на задната ос електрическо задвижване на всички колела e-AWD. В гамата ще има версия 1.2 със 120 к.с. Новият Bigster ще предлага пълна хибридна версия от второто поколение на системата E-Tech Small, която комбинира 1,8-литров 4-цилиндров бензинов двигател работещ по цикъла на Аткинсън, докато трансмисията без съединител ще бъде свързана с нов електромотор.

Снимка: Dacia

Семейният SUV ще се предлага и във версия 1.8 Plug-in хибрид, за да се намалят средните емисии на въглероден диоксид на производителя. Ще има и версия с фабрична газова уредба LPG.

Според френското издание L"argus новият Bigster ще бъде най-достъпният 7-местен кросоувър на европейския пазар. Цената на базовата версия ще бъде само 22 000 евро. Във версията хибрид семейният SUV ще струва не по-малко от 35 000 евро.