Иновативната технология e-POWER на Nissan е спечелила сърцата на над 100 000 клиенти от дебюта си през септември 2022 г. Към днешна дата, оборудвани с това задвижване в Европа, са продадени 65 367 броя от кросоувъра Qashqai и 34 663 броя от 7-местния SUV X-Trail.

Технологията e-POWER се отличава от останалите хибридни системи с това, че колелата на автомобила се задвижват изцяло от електромотор. Това означава, че шофирането е плавно и безшумно, като при напълно електрически автомобил. Отзивите на клиентите на моделите Qashqai и X-Trail с технологията e-POWER показват, че те особено ценят тишината и лесното управление.

Nissan Qashqai e-POWER и X-Trail e-POWER

Снимка: Nissan

Усъвършенстваният и ефективен бензинов двигател в системата e-POWER се използва само за генериране на електричество, което зарежда бордовата батерия и задвижва колелата чрез електромотора. Когато е необходима ниска мощност за задвижване на автомобила, електромоторът, задвижващ колелата, използва само електричество от батерията. Ако е необходима по-голяма мощност, двигателят генерира електричество за захранване на електромотора и зареждане на батерията. Когато е необходима максимална мощност, електрическият двигател използва електричество както от двигателя, така и от батерията.

Nissan Qashqai e-POWER

Снимка: Nissan

Освен това, по всяко време, когато е възможно, се извършва рекуперация, като енергията от движението на автомобила се връща обратно в батерията. Генерирането на електрическа енергия се контролира в зависимост от пътните условия. Когато шумът на пътя се увеличи поради особености на настилката или скоростта на колата, двигателят се включва, за да зареди акумулаторния блок e-POWER. По този начин се намалява необходимостта моторът да работи при по-тихи условия.

"Гордеем се, че клиентите на Nissan Qashqai и X-Trail разпознават предимствата на нашата уникална технология e-POWER, както чрез ефективността, така и чрез превъзходното изживяване при шофиране, което тя предлага. Постигането на този крайъгълен камък след въвеждането на e-POWER през септември 2022 г. е много важно постижение и свидетелство за смелия, иновативен дух на нашите инженери и специалисти по развойната дейност", заяви Арно Шарпентие, регионален вицепрезидент, продуктова стратегия и ценообразуване, регион Nissan AMIEO (Африка, Близкия изток, Индия, Европа и Океания).

Nissan X-Trail e-POWER

Снимка: Nissan

"Технологията e-POWER е ключов компонент от стратегията за електрификация на Nissan, представлявайки перфектната опция за клиенти, които не са готови да преминат към изцяло електрически автомобил, но искат да се насладят на безпроблемното ускорение, което само задвижваните от електрически двигател колела могат да осигурят", каза Дейвид Мос, старши вицепрезидент на "Изследване и развитие" за регион AMIEO на Nissan. "От първото представяне до невероятните 100 000 автомобила с тази технология по пътищата, нашето пътуване продължава с e-POWER на Nissan - технологията, която е врата към електрическото задвижване", добави той.

Nissan X-Trail e-POWER

Снимка: Nissan

Технологията e-POWER на Nissan надхвърля рамките на Европа, излизайки по пътищата на Австралия и Нова Зеландия в двата от предлаганите там модела, както и в Мароко с Qashqai. За да отпразнува този важен момент, Nissan повдига капака на двигателя, за да покаже сложната работа на технологията e-POWER.

Като проект на този технологичен спектакъл служат 3D модели на двигателя и трансмисията e-POWER. Използвайки магията на прожекцията, динамичният енергиен поток, задвижващ 100 000 автомобила в региона, оживява директно върху екстериора на моделите Nissan Qashqai и X-Trail.

Настоящият Qashqai е третото поколение на градския кросоувър на Nissan. Той беше представен през 2021 г., като затвърди статута си на пионер на европейския пазар, съчетавайки модерен дизайн и леко повдигната позиция на водача с пъргавина, интуитивни технологии и високо качество.

Подобно на двата си предшественика, настоящият Qashqai е проектиран в дизайнерския център на Nissan Европа в централен Лондон, а инженерната разработка е ръководена от техническия център на Nissan Европа, близо до Бедфорд, Великобритания. Производството е в модерния завод на Nissan в Съндърланд, Североизточна Англия.

Nissan Qashqai e-POWER

Снимка: Nissan

Новият Nissan X-Trail е SUV, предназначен за приключенски настроени семейства, който внася ново ниво на вълнение с технологията e-POWER и опционалната двумоторна система за задвижване на всички колела e-4ORCE. Новият Nissan X-Trail е подходящ за ежедневно шофиране, както и за уикенди с голямо семейство или приятели.

Новият Nissan X-Trail се произвежда в завода на марката в Кюшу, Япония. Моделът е световна сензация вече повече от две десетилетия, осигурявайки на семействата на повече от 100 пазара вълнуващи приключения. Четвъртото поколение на X-Trail се основава на утвърденото ДНК, което преминава през всичките три предишни поколения на X-Trail.

Nissan X-Trail e-POWER

Снимка: Nissan