Както и други подобни автомобили, машината първоначално ще се предлага за пазара в азиатската държава, а догодина очакваме да достигне и до Европа, предава Automedia.

Новият Nissan X-Trail ще изглежда по този начин и при лансирането си на Стария континент, като японският производител потвърди и някои технически спецификации на модела за европейския пазар. Очаква се моделът да използва сходна технология с дебютиралия в началото на годината тук по-малък SUV Qashqai.

Новото поколение X-Trail вече се произвежда на архитектурата CMF-C, на която е и новият Qashqai. И точно както него ще се предлага с фирмената хибридна технология e-Power, която комбинира 1,5-литров бензинов турбодвигател, захранващ батерия, която от своя страна дава мощност на електромотор.

При по-малкия кросоувър електромотор задвижва предните колела, доставяйки 190 к.с. и 330 Нм. Същата ще бъде компановката и при по-големия модел, като от Nissan не посочват дали ще има и версия с два електромотора, предлагаща 4х4 задвижване. Но потвърдиха, че задвижване на четирите колела ще има със сигурност при версиите с конвенционални двигатели, като ще има различни задвижващи режими според типа терен и пътните условия.

Що се отнася до дизайна на новия X-Trail, той също има доста заемки от последния Qashqai, като предлага по-издължена V-Motion решетка и по-тесни предни светлини. Кросоувърът е с по-ъгловати линии, които му придават по-агресивен вид от този на по-заобления и "мек" предшественик.

Новата платформа CMF-C ще позволи и новото поколение да предлага трети ред седалки и 7 места, като производителят гранатира, че кросоувърът ще е с подобрено управление и по-комфортна возия. Интериорът е доста модернизиран, а автомобилът ще предлага нови и обновени системи за безопасност и асистиране на водача.

С четвъртото поколение X-Trail Nissan завършва обновлението на SUV-гамата си, което започна с представянето на новия Juke през 2019, последван от електрическия Ariya и бестселъра Qashqai.