Японската автомобилостроителна компания Нисан (Nissan Motor Co.) скоро ще пусне на пазара автомобили, които намаляват скоростта си, когато шофьорите се опитат да натиснат педала докрай, предаде Асошиейтед прес. Компанията е разработила и тестов модел с допълнителна сензорна технология, предпазваща от катастрофи.
Техническите показатели, представени от Нисан тази седмица, са най-новите сред последните опити на световните автомобилопроизводители да подновят имиджа си.
Обезопасеният прототип на Нисан има отзад и отстрани сензори, които задействат алармата и спирачките, допринасяйки за избягването на евентуални сблъсъци. Системата помага на превозното средство и да поддържа безопасна дистанция спрямо автомобила отпред, както и го предпазва от излизане от платното, в което се движи, отбелязва Нисан, уточни Нисан.
Компанията се надява до 2015 година да намали наполовина броя на пътните инциденти или тежките наранявания, в които участват превозни средства Нисан в Япония, спрямо равнищата им за 1995 година.
Системата ЕКО педал на Нисан, която е определяна едновременно като екологична и безопасна, кара педала за газ да се вдига нагоре, когато засече, че водачът ускорява твърде бързо.
Нисан съобщи, че системата, която ще бъде пусната идната година, може да помогне на шофьорите да подобрят горивната ефективност с 5 до 10 процента, отбелязва АП.