Новият Mercedes-Benz eActros 600 беше избран за "Международен камион на годината" за 2025 г. Специализираното жури от журналисти от 24 европейски страни, занимаващи се с търговски превозни средства, избраха електрическия товарен автомобил заради цялостната иновативна технологична концепция на камиона за дълги разстояния, задвижван изцяло от електричество. Наградата беше връчена на Карин Родстрьом, главен изпълнителен директор на Mercedes-Benz Trucks, по време на международното изложение IAA Transportation 2024 в Хановер, Германия.

Mercedes-Benz eActros 600

Снимка: Mercedes

Новият Mercedes-Benz eActros 600 впечатли журито със своята модерна технология за задвижване, висока енергийна ефективност и пробег от 500 километра без междинно зареждане. В рамките на два месеца Mercedes-Benz eActros 600 реализира европейски тур с дължина на трасето над 15 000 километра през общо 22 държави с обща маса на композицията от 40 тона. На множество ежедневни етапи от обиколката бе теоретично възможно да се постигне пробег от повече от 600 километра без междинно зареждане.

Mercedes-Benz eActros 600

Снимка: Mercedes

По целия маршрут двата тестови камиона за дълги разстояния на Mercedes-Benz Truck са зареждани изключително в обществени зарядни пунктове. Според правилата на журито, титлата "Камион на годината" се присъжда ежегодно на товарния автомобил, който има най-голям принос за иновациите в сектора по отношение на ефективност, емисии, безопасност, динамика на автомобила и комфорт. От въвеждането на наградата "Международен камион на годината" през 1977 г., Mercedes-Benz Trucks вече е печелил титлата общо 10 пъти. Тази година производителят за първи път впечатли журито и с електрически задвижвано превозно средство.

Mercedes-Benz eActros 600

Снимка: Mercedes

Mercedes-Benz Trucks разработи за eActros 600 нова електрическа ос, проектирана за зареждане с 800 волта с два електрически мотора и 4-степенна трансмисия, специално за превози на дълги разстояния. Електрическите мотори генерират непрекъсната мощност от 400 кВт, както и пикова мощност от 600 кВт. Новият Mercedes-Benz eActros 600 разполага с активен круиз контрол, който автоматично взема предвид топографията, пътното оформление и пътните знаци за възможно най-ефективния стил на шофиране и системата за управление на трансмисията, която е изрично съобразена с електрическото задвижване.