След като представи обновената версия на ND3 на Mazda MX-5, японската компания косвено казва, че сегашното поколение на малката спортна кола ще се задържи на пазара поне още няколко години.

Вижте обновената Mazda MX-5 ND3  >>  >>  >>

В интервю за Cars Guide, програмният мениджър на Mazda MX-5 Шигеки Сайто разкри, че моделът от четвърто поколение ще продължи да се произвежда. "Бихме искали да запазим ND възможно най-дълго и след това, разбира се, бихме искали да удовлетворим съответствието с толкова много регулации".

Снимка: Mazda

Когато беше попитан за потенциална дата за пускане на пазара на модела от следващо поколение, Шигеки Сайто остави впечатлението, че това няма да се случи скоро: "Нямаме конкретна времева рамка". Той обясни, че Mazda не бърза да замени настоящия модел, тъй като електрифицирането на роудстъра би го направило твърде тежък, за да отговаря на олекотения дух на MX-5. В идеалния случай компанията иска да изчака батериите да станат по-малки и по-леки, преди да пусне електрически вариант на MX-5.

Снимка: Mazda

Междувременно ND3 не е последната планирана актуализация за текущия MX-5. Шигеки Сайто разкри, че плановете "да се направи нещо много готино" вече са в действие. Той продължи да споменава, че японският автомобилен производител "мисли за страхотни специални издания". Шигеки Сайто не навлезе в подробности, но не бихме изключили юбилеен модел през 2024 г., като се има предвид, че през 2014 г. имаше специално издание за отбелязване на 25-ата годишнина от появата на първото поколение NA през 1989 г.

Снимка: Mazda

Очаква се да има някои интересни цветове, като се има предвид, че ND3 донесе само дени нов цвят - сив металик Aero. Последният специален вариант по повод 30-ата годишнина на модела беше представен през 2019 г. в наситен оранжев цвят. Най-популярният цвят си остава червеният Soul Red Crystal, който съществува от много години.

По всичко личи, че ND ще се превърне в най-дългогодишното поколение, като се има предвид, че беше представено през 2014 г., но производството започна в началото на 2015 г. Шигеки Сайто добави, че Mazda иска да направи всичко каквото може, използвайки ND, защото смята, че четвъртото поколение на MX-5 има много висок потенциал.