Lamborghini вече е хибридизирала цялата си моделна гама, но според техническия директор на компанията, Рувен Мор, сега не е моментът за изцяло електрически суперавтомобил.

Преди пет години Lamborghini избра да премине към хибридни двигатели, вместо да се насочи изцяло към електрификация. Въпреки че тогава изглеждаше, че бъдещето на автомобилите е в изцяло електрическите модели поради натиск от законодателство и обществени очаквания, сега ситуацията се променя.

Вижте как ще изглежда първият електромобил на Lamborghini >> >> >>

Продажбите на електромобили се забавят, а правителствата отстъпват от агресивните си цели за електрификация.

Търсенето на автомобили с големи двигатели с вътрешно горене (ICE) остава високо, и решението на Lamborghini да заложи на хибридизацията изглежда правилно. Мор смята, че дори сега изцяло електрически суперавтомобил от марката няма да бъде успешен.

"В момента, електрически суперавтомобил не би имал успех," заявява Мор в интервю за Motor1 по време на представянето на Urus SE. "На пазара вече има много електромобили, които не са наистина успешни."

С настоящите хибридни модели, включително V-12 Revuelto, двутурбо Temerario и Urus SUV, Lamborghini се намира в идеална позиция. "С хибридизирана гама, можем да живеем следващото десетилетие," добавя Мор. Въпреки това, той признава, че марката ще трябва да премине към изцяло електрическо задвижване, когато пазарът и нагласите се променят.

Първият електрически модел на Lamborghini се очаква през 2028 г. Предварително представен с концепцията Lanzador, той ще бъде SUV тип 2+2 гранд турер, а не суперавтомобил. Според Мор, най-голямото предизвикателство ще бъде създаването на електромобил, който запазва емоцията и ДНК-то на Lamborghini.

"Електрическият автомобил на Lamborghini трябва да запази тръпката," казва Мор. "Не става въпрос само за максимална мощност или ускорение. Тези характеристики вече са стандарт."

Мор също така подчертава, че първият електрически Lamborghini трябва да притежава същата "груба енергия" и вълнение, които са характерни за автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Той заявява, че марката ще бъде много внимателна при управлението на този преход, като целта е електрическият модел да не бъде просто "поредният стандартен електромобил".

Lamborghini няма да имитира само двигатели с вътрешно горене, добавя Мор. Той вярва, че клиентите трябва да бъдат убедени, че електрическото задвижване може да предложи нещо уникално, което не съществува в света на традиционните двигатели.

С предстояща премиера през 2028 г., няма да чакаме дълго, за да разберем как ще изглежда първият изцяло електрически Lamborghini.