При покупката на нов електромобил има две основни характеристики, за които трябва да гледаме: максимален пробег с едно зареждане и скорост на зареждане.

Причината е, че би било доста неудобно да спрем след 300 километра и да трябва да чакаме часове, за да се презареди батерията на електромобила. Така пътуването от София до Варна би се превърнало в двудневно преживяване.

Има няколко модела, които предлагат както висок пробег и бърза скорост на зареждане, но както можете да си представите, те не са евтини.

Според нов доклад от консултантската фирма P3 Group, Lucid Air Grand Touring е начело и в двете категории, предлагайки най-голям обхват и най-висока скорост на зареждане сред всички електромобили, продавани в САЩ.

Lucid Air Grand Touring

Снимка: Lucid

На цена от $139 650 Lucid Air Grand Touring постигна най-голям пробег по време на 20-минутна сесия на зареждане: 332 километра. Това е най-добрият показател за зареждане сред 13-те електромобила в продажба в САЩ, анализирани в доклада, и до голяма степен се дължи на архитектурата и ефективността на 800-волтовата батерия на Air.

Lucid Air GT също така предлага най-високия изчислен от EPA обхват от 825 километра от 112-киловатчаса батерия (използваем капацитет).

Tesla Model S Plaid

Снимка: iStock by Getty Images

Tesla Model S Plaid за 109 880 долара се класира на второ място в проучването, зареждайки 308 км за 20 минути. Производителността на Tesla е забележителна, като се има предвид, че използва 400-волтова архитектура на батерията. Електрическият седан има изчислен от EPA пробег от 633 км благодарение на батерия от 95 kWh.

Kia EV6 Long Range RWD

Снимка: Kia

Струващата 44 000 долара Kia EV6 Long Range RWD е на трето място. Тя изминава 305 км със зареждане за 20 минути. Рекордна стойност, предвид цената й.

EV6 дължи този страхотен резултат на 800-волтовата архитектура на батерията на платформата E-GMP. Корейският електромобил има изчислен от EPA пробег от 496 км с 74 kWh батерия.

Kia EV6 168 KW RWD Long Rang има начална цена от 112 990 лева в България, а по-бързата EV6 239 KW AWD Long Range струва 119 990 лева.

Tesla Model S Plaid и Lucid Air Grand Touring са по-трудни за покупка и поддръжка в страната ни.