Шведският производител на суперавтомобили Koenigsegg обяви, че суперспортният автомобил Jesko ускорява от 0 до 400 км/ч и обратно за рекордните 27,83 секунди. Времето надминава стария рекорд от 2023 г. с 0,98 секунди, който беше постигнат от Koenigsegg Regera. Шведската компания също така обяви, че Jesko Absolut също е подобрил рекорда от 0-250-0 мили в час, постигнат само за 28,27 секунди, което е с 1,33 секунди по-бързо от рекорда на Regera. Той също така постави рекорд за най-бързо ускорение на сериен автомобил от място до 400 км/ч или 250 мили в час, съответно за 18,82 секунди и 19,2 секунди. И четирите рекорда бяха поставени с фабричния тест пилот Маркус Лунд на летище в Йоребру, Швеция.

Koenigsegg Jesko Absolut

Снимка: Koenigsegg

Jesko е един от най-екстремните суперспортни автомобили в света. Неговият 5,0-литров туин-турбо V8 двигател произвежда 1600 к.с. с бензин E85. Той е свързан със задните колела чрез това, което Koenigsegg нарича Light Speed Transmission (LST), или 9-степенна скоростна кутия със седем съединителя за ултрабързи смени.

Вижте как изглежда Koenigsegg Jesko Absolut  >>  >>  >>

Автомобилът Koenigsegg Jesko Absolut, който постави рекордите, беше задвижван от бензин E85 и беше непроменен, с изключение на защитната клетка и шофьорската седалка от Koenigsegg One:1, за която компанията каза, че е предпочитана от шофьора. Използваната тук версия Absolut се отказва от голямото крило и крайната притискаща сила в полза на максималната скорост и оптимизира съпротивлението за постигане на по-добро ускорение. Въпреки че този рекорд със сигурност е впечатляващ, основателят на компанията Кристиан фон Кьонигсег вярва, че Jesko Absolut може да достигне скорост от 330 мили в час (531 км/ч), ако има достатъчно дълга права за този рекорд.